Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2016

Ο Μεγάλος Σοφός με την Νεκταρία Ζαγοριανάκου Μακρυδήμα.

Με τεράστια χαρά φιλοξενούμε την κυρία Νεκταρία Ζαγοριανάκου Μακρυδήμα και το συγγραφικό έργο της ο "Μεγάλος Σοφός", από τις εκδόσεις Ωκεανίδα. Αγαπητοί αναγνώστες ελάτε να ακολουθήσουμε την τα βήματα και την ταραχώδη ζωή του λόγιου, Θεόδωρου Αγαπητού στην Πόλη του Κρίνου κατά την άνθηση της Αναγέννησης. Ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα, ύμνος στον άνθρωπο και στη γνώση.


BΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Νεκταρία Ζαγοριανάκου‐Μακρυδήμα γεννήθηκε στη Σπάρτη Λακωνίας. Μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το σχολείο, και στη συνέχεια σπούδασε ιατρική στη Ρώμη. Ειδικεύτηκε στην κυτταρολογία και αναγορεύτηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ξεκίνησε να γράφει α ό τα φοιτητικά της χρόνια, μα θα εκδώσει το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο Γνωριμία… με το Ζαγόρι, το 2010. Ακολούθησε η έκδοση του μυθιστορήματος της Τα θεριά της Μεσογείου το 2014 από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα». 

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ


Εκ μέρους της λογοτεχνικής ομάδας «Θεματοφύλακες βιβλίων» θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τον χρόνο που αφιερώνετε ώστε να επιτευχθεί η παρακάτω συνέντευξη.

Β.Μ: Κυρία Ζαγοριανάκου θα ξεκινήσουμε με μια ερώτηση που λατρεύουν οι αναγνώστες. Ποιο ήταν το έναυσμα για ν' ασχοληθείτε με την συγγραφή;

N.Z: Η αγάπη για την συγγραφή προϋπήρχε απλά περίμενε τον χώρο και τον χρόνο για να εκδηλωθεί. 

Β.Μ: Από πού αντλείτε την έμπνευση σας;

N.Z.: Εμπνέομαι απ’ ό,τι αγαπώ. Λατρεύω να διαβάζω και να ταξιδεύω. Οι ιδέες και οι ήρωες πλάθονται στο μυαλό μου όταν ένα βιβλίο με συναρπάζει, όταν περπατάω δίπλα στη θάλασσα, σ’ ένα ποτάμι, στην Παμβώτιδα, μπροστά από ένα έργο τέχνης, ακούγοντας μουσική, μιλώντας με ανθρώπους, γνωστούς άγνωστους. 

Β.Μ:Κατά πόσο είναι δύσκολο, να διαμοιράζετε τον χρόνο σας ανάμεσα στην συγγραφή και την απαιτητική καθημερινότητα σας;

N.Z: Ο χρόνος είναι ένα θέμα που ευτυχώς αντιμετωπίζεται μόνο όταν αγαπάς αυτό που κάνεις. Κι εγώ αγαπώ δυο τέχνες. Την ιατρική και την συγγραφή. Αισθάνομαι απίστευτα τυχερή! Δεν θα τολμούσα ποτέ να γκρινιάξω στην μια ή στην άλλη. Τα δώρα που μου δίνουν είναι πολύτιμα. 

Β.Μ: Όλα τα βιβλία κρύβουν πίσω τους μια μικρή ιστορία κατά την σύλληψη της αρχικής ιδέας. Θα θέλατε να μας πείτε πως αποφασίσατε να γράψετε για το «επικό» μέσα από τα μάτια ενός μαθητευόμενου μοναχού, ο οποίος όχι μόνο έχει στην κατοχή του πολύτιμα χειρόγραφα αλλά αποτελεί αναπόσπαστο χαρακτήρα που συμβάλει στην ανάπτυξη της πόλης του Κρίνου;

N.Z: Έζησα στην Ιταλία για έξι χρόνια. Πόλεις όπως η Βενετία, η Φλωρεντία, η Ρώμη διαμορφώνουν κουλτούρα, σε πλάθουν. Ήθελα να μιλήσω για αυτή τη διαδικασία. Το πώς μια πόλη σου επιβάλλεται, σου ανοίγει τα μάτια, το μυαλό. Η ιδέα της ιστορίας γεννήθηκε μέσα μου σε ένα ταξίδι στην Φλωρεντία και συγκεκριμένα στην Biblioteca Medicea Laurenziana, ένα χώρο μαγικό. Εκεί μέσα στους χώρους της βιβλιοθήκης, κοιτώντας το έργο του Michel Angelo γεννήθηκε ο μαθητευόμενος μοναχός Θεόδωρος. Τα βιβλία που φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη είναι έργα τέχνης, ανεκτίμητης πνευματικής αξίας, πολλά από τα οποία έχουν αντιγράψει μοναχοί. Από εκεί άρχισα να ψάχνω και όσο ξετυλιγόταν το κουβάρι της έρευνας, έπαιρναν σάρκα και οστά κι οι ήρωες. Οι Μέδικοι, οι βυζαντινοί λόγιοι, ο Σαβοναρόλα, ο Ιανός Λάσκαρης μα και οι απλοί φίλοι του ήρωα. 

Β.Μ: Ονομάσατε το βιβλίο σας « Ο μεγάλος Σοφός», ο αναγνώστης θα ανακαλύψει πως πέρα από υπαρκτό πρόσωπο, αποτελεί και τίτλο, που το φέρουν άτομα κατά την πορεία του ταξιδιού για την απόκτηση γνώσης. Πότε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Κατά πόσο χαρακτηρίζει η έννοια του μεγάλου σοφού την ζωή σας;

N.Z: Ο Όλυμπος είναι ένα από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας, ζωσμένος με θρύλους, ήχους, εικόνες. Κι ο Σμόλικας όμως είναι επιβλητικό βουνό, σε καθηλώνει αλλά ο Όλυμπος είναι ψηλότερος. Έχει αποδειχθεί. Το ύψος μπορεί να μετρηθεί. Η σοφία μπορεί; 

Δίνουμε τον τίτλο σε ανθρώπους που θαυμάζουμε, που η πορεία της ζωής τους, το έργο, οι πράξεις, οι σκέψεις, οι αντιδράσεις τους μας συναρπάζει. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας αποποιούνται τον τίτλο διότι έχουν αίσθηση της βαρύτητάς και του.

Β.Μ: Κατά την ανάγνωση του βιβλίου δεν θα κρύψω τον θαυμασμό μου για την Μπιάνκα. Κύριο χαρακτηριστικό της η ευωδία από τριαντάφυλλα. Το ρόδο συμβολίζει την αναγέννηση αλλά και έχει αποκρυφιστικό χαρακτήρα. Ηθελημένη η τοποθέτηση ή απλά χρησιμοποιείται ως σύμβολου του ερωτισμού και της αμαρτίας; 

N.Z: Δεν θα πάψει να με συγκινεί ποτέ, ο τρόπος που εγκλωβίζει το ρόδο τις αισθήσεις, την όραση, την αφή, την οσμή. Ο κύκλος της ζωής του, το πέρασμα από την απόλυτη ομορφιά στην φθορά και τέλος στον θάνατο. Δεν είναι μόνο σύμβολο ερωτισμού ή αμαρτίας. Ο ήρωας αναζητά τα πρωινά το καλύτερο ρόδο για να το πάρει μαζί του, σπίτι του, να το έχει δικό του. Δυσκολεύεται να διαλέξει, όλα είναι όμορφα. Αυτό δεν κάνει κι ο άνθρωπος διαρκώς; Αναζητά το καλύτερο ρόδο. Η επιλογή δεν είναι αυτή που θα καθορίσει τη ζωή μας; Όλα φαίνονται όμορφα στην αρχή. Είναι; 

Β.Μ: Κατά πόσο σας δυσκόλεψε η εκτενής έρευνα για την σκιαγράφηση του ιστορικού υποβάθρου της καθημερινότητας αλλά και της πλοκής δεδομένου ότι αναφέρεται σε πραγματικά πρόσωπα; Είναι τολμηρό επιχείρημα να βλέπει την οικογένεια των Μεδίκων, ως σημαντικές παρουσίες της αναγεννησιακής Φλωρεντίας να ζωντανεύουν μέσα από τις σελίδες του βιβλίου σας!

N.Z: Η αναζήτηση στοιχείων ήταν συναρπαστική, κάθε καινούργια πληροφορία έδενε όλο και περισσότερο την ιστορία. 

Β.Μ: Σε πόσο καιρό το ολοκληρώσατε ; 

N.Z: Σε ένα χρόνο. 

Ποια μηνύματα θέλετε να μεταφέρετε στο αναγνωστικό κοινό;

N.Z: Την αγάπη για τα βιβλία, την μόρφωση, την καλλιέργεια, την τέχνη, την γενναιοδωρία της ψυχής. 

Β.Μ: Το βιβλίο σας περιστρέφεται γύρω από την διαφύλαξη και μετάδοση της γνώσης. Τι θα λέγατε σε κάποιον ο οποίος θα σας έλεγε ότι το «διάβασμα» είναι χάσιμο χρόνου, ή ότι υπάρχουν τόσα προβλήματα στον κόσμο που πρέπει να «ασχοληθούμε» για να τα λύσουμε;

N.Z: Θα καταλάβαινα μόνο έναν επαναστατημένο έφηβο που πάνω στην «παροδική τρέλα» της ηλικίας θα έλεγε κάτι τέτοιο. Θα τον άκουγα κι ύστερα θα του μιλούσα για ώρες για την ομορφιά των βιβλίων, της γνώσης. Η εκπαίδευση είναι η τέχνη που δημιουργεί ήθος. Στην περίπτωση που ένας ενήλικας μου το έλεγε το μόνο που θα ένιωθα είναι βαθιά λύπη. Δεν θα είχα τίποτα να του πω διότι έχει ήδη κάνει την επιλογή του. 

Ζούμε στην εποχή της γρήγορης πληροφορίας. Οι άνθρωποι ξεγελάστηκαν και πείσθηκαν ότι αυτό είναι γνώση. Το διάβασμα και η καλλιέργεια κινητοποιούν την τεράστια εσωτερική δύναμη που έχει ο άνθρωπος μέσα του. Ο ήρωας του βιβλίου το απέδειξε. Η μετάβαση από το «όν» σε «πρόσωπο» χρειάζεται διαρκή ενασχόληση και πολύ κόπο. Η επιφανειακή προσέγγιση είναι επικίνδυνη και αυτό αντικατοπτρίζεται δυστυχώς σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. Τα προβλήματα δεν λύνονται με μπαλώματα, με λύσεις της στιγμής. Απαιτείται εμβάθυνση. Και θα κλείσω με μια φράση: «Το διάβασμα διαμορφώνει την επιλογή». 

Β.Μ: Ποια κατά την γνώμη σας είναι τα τρία χαρακτηριστικά για την επιτυχία ενός λογοτεχνικού βιβλίου;

N.Z: Εξαρτάται από το τι ορίζει ο καθένας μας με τη λέξη «επιτυχία» και ειδικά ενός βιβλίου. Οι συγγραφείς γράφουν για τον εαυτό τους, καλύπτουν δικές τους ανάγκες. Μπορούμε να βρούμε λέξεις πολλές... αναγνώριση, επιβίωση, φήμη, εσωτερική κάθαρση, ψυχοθεραπεία, ματαιοδοξία... Δεν γνωρίζουν σε τι μονοπάτια θα περπατήσουν τα βιβλία τους, σε τι χέρια θα πέσουν, πια μάτια θα τα δουν ή δεν θα τα δουν. 

Επιτυχία ενός βιβλίου για εμένα είναι το ταξίδι που μου χάρισε. Είναι εκείνη η υπέροχη σχέση με τους αναγνώστες, άγνωστους ανθρώπους που μου λένε ότι ταξίδεψαν, ότι έμαθαν, ότι ένιωσαν μέρος της ιστορίας, ότι αναγνώρισαν δικά τους κομμάτια στον ψυχισμό των ηρώων. 

Β.Μ: Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο αυτή την περίοδο;

Ν.Ζ: Ξέρετε ο Θεόδωρος, η Μπιάνκα, οι Μέδικοι, η Φλωρεντία δεν ξεπερνιούνται εύκολα. Εδώ και καιρό όμως γράφω κάτι διαφορετικό. Άλλη εποχή, καινούργιοι ήρωες, άλλοι τόποι. Η προσφυγιά με έχει στοιχειώσει, η απώλεια της γνώριμης ζωής, είτε αυτή έρχεται βίαια είτε ηθελημένα. 

Β.Μ: Ολοκληρώνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας; 

N.Z: Ευχαριστώ. Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έγραφα βιβλία, ήταν ένα όνειρο που έμενε σε μια άκρη του μυαλού μου. Συνεχίζω να γράφω παίρνοντας θάρρος από τη δική τους ανταπόκριση.


Eυχαριστούμε για τις υπέροχες απαντήσεις, ευχόμαστε πάντα έμπνευση, δημιουργικότητα και κάθε έργο σας να είναι καλοτάξιδο!


 Βασιλική Μπούζα,
για τους Θεματοφύλακες Βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname