Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Κριτική: "Η Παναγία της Φωτιάς" του Σπύρου Πετρουλάκη

ΥΠΟΘΕΣΗ

Θεσπρωτία, 30 Οκτώβρη 1940

Οι οβίδες σφύριζαν με μανία πάνω από τα κεφάλια τους και εκείνοι, τρομοκρατημένοι, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. 
Η Μάρω, πανιασμένη από τη φωτιά της κόλασης που ξετρύπωνε από τα μαύρα σύννεφα του ουρανού, κρατούσε σφιχτά τον Κωνσταντή στην αγκαλιά της.
Είχε κουρνιάσει σαν το πουλάκι κάτω από ένα δέντρο και προσπαθούσε να προφυλάξει τον εαυτό της και το κατατρομαγμένο παιδί.
Του χάιδευε τα μαλλιά μέσα από την κάπα του και του ψιθύριζε απαλά: «Σ' αγαπώ, Κωνσταντή μου, σ' αγαπώ, παιδί μου. Μη φοβάσαι».
Όμως στο μυαλό της ερχόταν και τρύπωνε ο τρόμος ο τρόμος και η αδικία.

Σκέφτηκε ότι αυτή την ώρα η Ελένη θα είχε σηκωθεί από το κρεβάτι, πετώντας τα σκεπάσματά της. Θα έβγαινε έξω και θα αντίκριζε ένα έρημο και άδειο χωριό. «Της άξιζε!» είπε φωναχτά, δίχως να τη νοιάζει που την άκουγε το παιδί της.
Ωστόσο, μέσα της γνώριζε ότι αυτό που είχαν κάνει στη δύσμοιρη γυναίκα ισοδυναμούσε με θάνατο, ψυχικό και σωματικό.
Ήταν από τις λίγες φορές που η Μάρω επικαλούνταν τη βοήθεια του Θεού: «Θεέ μου, κάνε να μην πέσει το κακό πάνω στο κεφάλι μου.
Δεν έφταιγα μόνον εγώ» παρακάλεσε και στην προσευχή της προσπαθούσε να δικαιολογήσει τον εαυτό της - και τις πράξεις της.
Το ψηφιδωτό της Εξομολόγησης αποκαλύπτεται και καθηλώνει...

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

Πριν λίγες μέρες, ένα ακόμη λογοτεχνικό ταξίδι έλαβε τέλος. Οι γνώριμοι χαρακτήρες από το προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα κου Σπύρου Πετρουλάκη, ήρθαν μου κρατήσουν για ακόμη μια φορά συντροφιά με το νέο του βιβλίου ‘’Η Παναγία της Φωτιάς’’.  Γνωρίζοντας την γραφή του δεν περίμενα τίποτε λιγότερο από μία καλογραμμένη και συναρπαστική ιστορία. 

Το ταξίδι ξεκινά από την Θεσπρωτία,  μέσα από τα γεγονότα και την λαίλαπα του πολέμου, βλέπουμε τους ανθρώπους που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή της Ελένης, να έρχονται αντιμέτωποι τις επιλογές τους. Σύμφωνα με τις πράξεις τους ανταμείβονται είτε με την τιμωρία ή είτε με την δικαιοσύνη που τους αναλογεί.   

Η γραφή του κου Πετρουλάκη, σε συγκλονίζει και σε καθηλώνει. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες τα συναισθήματα κυριαρχούν παντού. Με κατέκλυσε η οργή, ο θυμός, αλλά και ο πόνος από τη θυσία της μάνας να αποχωρίζεται το παιδί της. Ενώ στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς έρχεται ο θυελλώδεις έρωτας και η βαθιά αγάπη προς τον άνθρωπο αλλά και η πληρότητα που γαληνεύει τις ψυχές. 

Κλείνοντας θα ήθελα να σας προτείνω πως αν δεν έχετε διαβάσει το προηγούμενο βιβλίο του, την ‘’Εξομολόγηση’’, καλό θα ήταν να ξεκινήσετε πρώτα με αυτό κι έπειτα με την Παναγία της φωτιάς.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Γεννήθηκα στην Αθήνα, έζησα στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, από τα οποία κατάγομαι.
Ασχολούμαι με τη μουσική επαγγελματικά, παίζοντας ούτι, τραγουδώντας, γράφοντας μουσικές και στίχους για μένα και όλο τον κόσμο.
Έχω συμμετάσχει σε παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα είμαι ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά.
Τις καλύτερες ώρες μου τις περνάω παίζοντας με τα παιδιά μου, την Ειρήνη εννέα ετών που με διαβεβαιώνει ότι «εγώ θα βαριόμουν να διαβάσω τόσο μεγάλο βιβλίο», και τον Κωνσταντίνο, επτάχρονο κυνηγό δεινοσαύρων και άλλων μοχθηρών δράκων.
Γράφω και αφηγούμαι παραμύθια πειράζοντας τον κόσμο.
Ανακατεύω τα πράγματα και είμαι αυτός που βάζει τους ψύλλους στα άχυρα.
Είμαι προπονητής και Πανελληνιο­νίκης στο Taekwondo όπου κατέχω 6 Dan.
Έχω ασχοληθεί με τη φωτογραφία, την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.
Το πρώτο μου CD με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών είναι στα σκαριά.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
ISBN: 978-618-02-0660-9
Συγγραφέας: ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Εκδοτικός οίκος: ΜΙΝΩΑΣ
Σελίδες: 520
Διαστάσεις: 14Χ20,5
Ημερομηνία Έκδοσης: Απρίλιος 2016

Κριτική: Νεκταρία Πουλτσίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname