Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική: Jo Nesbo - Ο χιονάνθρωπος.


Έχοντας διαβάσει τον «Λυτρωτή» του Jo Nesbo, ο οποίος με ικανοποίησε, αλλά δεν ήταν κοντά στις δικές μου προτιμήσεις, ξεκίνησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τον «Χιονάνθρωπο». Είχα κατατάξει τον Jo Nesbo στους συγγραφείς που ασχολούνται με γήινα θέματα αστυνομικής λογοτεχνίας (συμμορίες, ναρκωτικά, πολιτικά εγκλήματα, κ.τ.λ.) και όχι τόσο με ψυχοπαθείς δολοφόνους, με μυστήρια του μυαλού, το είδος το οποίο εμένα με κεντρίζει και με γοητεύει. Ο «Χιονάνθρωπος» ήρθε να μου ανατρέψει την παραπάνω άποψη και να πω ότι τελικά ο Jo Nesbo μπορεί να γράψει τα πάντα.

Το πρώτο χιόνι πέφτει και ένα αγοράκι ξυπνά και ψάχνει τη μητέρα του. Στο σπίτι, ωστόσο δεν είναι κανείς και στον κήπο ανακαλύπτει έναν χιονάνθρωπο με το αγαπημένο φουλάρι της μητέρας του. Ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνα και ανακαλύπτουν ότι ένας σημαντικός αριθμός γυναικών έχουν εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια της έρευνας και άλλη μία γυναίκα εξαφανίζεται. Και ο χειρότερος εφιάλτης του Χάρι Χόλε γίνεται πραγματικότητα. Δολοφόνος κατ’ εξακολούθηση. Για πρώτη φορά στην καριέρα του θα έχει να αντιμετωπίσει έναν κατά συρροή δολοφόνο. Και το μυστήριο για τον ίδιο και την ομάδα του ξεκινά.

Και μαζί με τον Χάρι Χόλε ξεκίνησα και εγώ να εξερευνώ τις εξαφανίσεις, τους φόνους, τις κινήσεις των μελών της ομάδας του, τις δικές του κινήσεις και την αναζήτηση του δολοφόνου και φυσικά το κίνητρό του. Ένα βιβλίο το οποίο άφησα από τα χέρια μου μετά από δύο μέρες. Άρτιος λόγος, άρτια δομή, εξαιρετική αφήγηση, ο Jo Nesbo καθηλώνει τον αναγνώστη και δεν τον κουράζει στιγμή. Η πλοκή της ιστορίας είναι τόσο καλά δομημένη ώστε ακόμα και όσοι έχουν εντρυφήσει στην αστυνομική λογοτεχνία δεν μπορούν να υποψιασθούν τι θα συμβεί. Ακόμα και τις φορές όπου έφτιαχνα στο μυαλό μου την εξέλιξη της ιστορίας, φανταζόμουν το πιο απίθανο σενάριο, ακόμα και τότε οι εξελίξεις ανέτρεπαν τα δεδομένα και ένα αίσθημα απογοήτευσης με έπιανε, καθώς δεν κατάφερα να δω την όλη εικόνα. Να μπω στο μυαλό του Χάρι Χόλε.

Χαρακτήρες ολοκληρωμένοι, χωρίς κενά στις προσωπικότητές των ηρώων, ο Jo Nesbo δεν αφήνει καμία απορία του αναγνώστη αναπάντητη. Όλες οι απορίες, οι πράξεις, οι κινήσεις των πρωταγωνιστών εξηγούνται στο τέλος και όλα μπαίνουν στην θέση τους. Στο παρασκήνιο των φόνων ο συγγραφέας σκιαγραφεί τους ήρωες, με εξαίρετη χρήση της ψυχολογίας παρουσιάζει τις εσωτερικές αναζητήσεις, τους προβληματισμούς, τους ενδοιασμούς τόσο του Χάρι Χόλε, όσο και των συναδέλφων του. Κυρίως, όμως, παρουσιάζει τέλεια το προφίλ του δολοφόνου. Ένας δολοφόνος αδίστακτος, αλλά και υπομονετικός. Ένας δολοφόνος διαφορετικός, καθώς δεν διστάζει – πέρα από τις εμμονές του – να σκοτώσει όσους στέκονται εμπόδιο στο σχέδιό του.

Μετά το «Αυτό» του Stephen King και την απόδοση τρόμου σε ένα παιδικό παιχνίδι, τον κλόουν, ο Jo Nesbo έρχεται να αποδώσει τρομακτικό περιεχόμενο σε ακόμα ένα παιδικό παιχνίδι, τον Χιονάνθρωπο.


Χαρακτηριστικά Βιβλίου


Τίτλος: Jo Nesbo -Ο χιονάνθρωπος
μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη
ISBN: 978-960-501-894-8
Σελίδες: 608
Ημερομηνία έκδοσης: 24/09/2012
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Διαβάστε
Αγορά
 Για τον Συγγραφέα:
 
Ο Jo Nesbο γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής και δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο The Bat (Η νυχτερίδα), το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 28.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες. Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Bookseller's Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Ζει μόνιμα στο Όσλο. 

Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί επίσης η σειρά παιδικών βιβλίων του ίδιου με ήρωα τον Δόκτορα Πορδαλό. 

Για να διαβάσετε περισσότερα: www.jonesbo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname