Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Κριτική: "Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας" του Γιάννη Ζουγανέλη και της Γιούλα Γεωργίου

ΥΠΟΘΕΣΗ

Τα παιδιά στο σχολείο δε µε φωνάζουν µε το όνοµά µου. Με λένε Μισοµπουκίτσα και γελάνε. Όταν παίζουµε µπάλα και δεν τα καταφέρνω, µε κοροϊδεύουν. Σήµερα ένα παιδί µε κλότσησε. Μου κάνουν συνέχεια καζούρα. Να, σαν να τους ακούω: «Αυτός, καλέ, είναι ίσα µε την µπάλα!» «Οχ! Ο κοντός ήταν; Τον πέρασα για την µπάλα». Γνωρίστε τον διαφορετικό Μισοµπουκίτσα, σε µια ιστορία για τον σχολικό εκφοβισµό και την αντιµετώπισή του.

Περιλαμβάνεται CD με θεατρική αφήγηση και 10 τραγούδια Κείμενο - στίχοι τραγουδιών: Γιούλα Γεωργίου Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης Τραγουδούν: Μαρίνα Σάττι - Αλέξανδρος Ζουγανέλης - Άγγελος Χρονάς - Γιάννης Ζουγανέλης Εικονογράφηση: Μιχάλης Βαλάσογλου, Μαρία Παγκάλου

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Είχα πολύ καιρό να διαβάσω ένα παραμύθι και η ευκαιρία ήρθε, όταν έπεσε στα χέρια το παραμύθι ‘Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας’, ένα διδακτικό παραμύθι σε κείμενο και στίχους τραγουδιών της συγγραφέως Γιούλας Γεωργίου. Ενώ μέσα στο βιβλίο περιλαμβάνεται κι ένα cd με μουσική του γνωστού συνθέτη Γιάννη Ζουγανέλη. Ενώ την εκπληκτική εικονογράφηση έχουν κάνει ο Μιχάλης Βαλασόγλου και η Μαρία Παγκάλου. 

Ο μικρός μας ήρωας ο Γιαννάκης μέσα από την ιστορία του περνάει το μήνυμα στα παιδιά πως να αντιμετωπίσουν τον σχολικό εκφοβισμό, ένα επίκαιρο και συχνό θέμα που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.  

Όλα τα παιδιά κοροϊδεύουν τον Γιαννάκη αποκαλώντας τον ‘μισομπουκίτσα’, επειδή είναι κοντός . Όλα άρχισαν όταν η δασκάλα του, του ζήτησε να ανέβει και να λύση μια άσκηση στον πίνακα αλλά ο μικρός Γιαννάκης δεν έφτανε έτσι, ξεκίνησε το μαρτύριο του και η περιθωριοποίησή του από τα υπόλοιπα παιδιά. Μοναδική του παρηγοριά και συντροφιά η γιαγιά του η Κυριακή. Ο ήρωας μας έκανε πολύ υπομονή ώσπου στο τέλος δεν άντεξε και έκρινε πως έπρεπε να μιλήσει στους γονείς του. Έτσι οι γονείς του αποφάσισαν να επισκεφτούν την δασκάλα του και να συζητήσουν μαζί της το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο γιος τους.

Ελάτε να δούμε παρέα εάν τελικά ο μικρός Γιαννάκης βρει το θάρρος και τη δύναμη να  μιλήσει πει την άποψη του στα υπόλοιπα παιδιά; Θα καταφέρει επιτέλους να κάνει φίλους που θα τον κάνουν παρέα  και θα τον αγκαλιάσουν με αγάπη;

‘’Ο διαφορετικός μισομπουκίτσας ‘’ είναι ένα υπέροχο παραμύθι με σημαντικά μηνύματα για τα παιδιά που ίσως να περνάτε τα ίδια και στο δικό τους σχολείο.  
Ένα βιβλίο που πρέπει να υπάρχει σε κάθε βιβλιοθήκη. 

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι Έλληνας καλλιτέχνης (συνθέτης, τραγουδιστής, στιχουργός, ηθοποιός, κωμικός, παρουσιαστής, διδάσκαλος). Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς του είναι από τη Μύκονο. Παντρεύτηκε με την Ισιδώρα Σιδέρη το 1981 και έχει αποκτήσει μία κόρη, την Ελεονώρα Ζουγανέλη (γεννήθηκε 1 Φεβρουαρίου 1983), η οποία επίσης ασχολείται με το τραγούδι. Ο (συνονόματός του) διεθνούς φήμης τουμπίστας Γιάννης Ζουγανέλης, που απεβίωσε τον Αύγουστο του 2006, ήταν θείος του. Κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην πορεία του ως καλλιτέχνης είναι το γεγονός ότι και οι δυο γονείς του ήταν κωφάλαλοι. Ο Ζουγανέλης έχει κυκλοφορήσει πολλούς προσωπικούς δίσκους, ενώ έχει δεκάδες συμμετοχές σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών. Εργάστηκε στην ΕΡΤ γράφοντας μουσική σε πολλά θεατρικά έργα, καθώς και στις τηλεοπτικές ταινίες «Μεγάλος Ξεσηκωμός», «Για την τιμή και το χρήμα», «Αστροφεγγιά», «Συμβολαιογράφος», «Αργώ», «Λαυρειωτικά», «Στην κόψη του ξυραφιού». Επίσης έχει παρουσιάσει με επιτυχία παιδικές εκπομπές, έχει συμμετάσχει σε σήριαλ, ενώ μεγάλη επιτυχία είχαν οι σατιρικές εκπομπές του "Κουφώματα" και "Απίστευτα κι όμως Ελληνικά". Στον κινηματογράφο έχει παίξει σε αρκετές ταινίες, ενώ έχει συνθέσει μουσική και για κάποιες κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων Μην περνάς, ανάβει κόκκινο, Επάγγελμα γυναίκα μια ζωή πατίνι και Εδώ είναι Βαλκάνια. Σήμερα ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
ISBN: 9789601430744
Εκδότης: ΛΙΒΑΝΗΣ
Χρονολογία Έκδοσης: Μάιος 2016
Αριθμός σελίδων: 44
Διαστάσεις: 29x24
Προτεινόμενες ηλικίες: 6-9 ετών
Εικονογράφηση: ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΛΗΣ, ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

Κριτική: Νεκταρία Πουλτσίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname