Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

Κριτική: World of Warcraft Chronicle τόμος 1

ΥΠΟΘΕΣΗ

O Κόσμος του Warcraft είναι ένα ταξίδι σε μια εποχή μύθων και θρύλων, πολύ πριν τον σχηματισμό της Ορδής και της Συμμαχίας. Αυτό το κατατοπιστικό βιβλίο αποκαλύπτει για πρώτη φορά άγνωστες ιστορίες για τη γέννηση του κόσμου, την ανάδυση των αρχαίων αυτοκρατοριών αλλά και τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τον κόσμο του Άζεροθ και των ανθρώπων του.

Ο τόμος περιλαμβάνει πλούσιες εικονογραφήσεις και είναι ο πρώτος από μια σειρά βιβλίων που εξερευνά το σύμπαν του Warcraft, από το μακρινό παρελθόν του έως τη σύγχρονη εποχή.

Το ομότιτλο ηλεκτρονικό παιχνίδι στρατηγικής, παρουσιάστηκε στην Αμερική το 2004 και στην Ευρώπη το 2005, έχει περισσότερους από 11 εκατομμύρια συνδρομητές και αποτελεί το μεγαλύτερο MMORPG (μαζικό διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων πολλαπλών παικτών) στον κόσμο σε αριθμό συνδρομητών.


ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Έχοντας διαβάσει πλέον τα περισσότερα από τα μυθιστορήματα που κυκλοφορούν για το Warcraft και έχοντας γίνει μία φαν με τον καιρό, δεν θα μπορούσε να μου ξεφύγει και το καινούργιο βιβλίο. Έτσι λοιπόν η χαρά μου ήταν απερίγραπτη όταν έπιασα στα χέρια μου το καινούργιο μου απόκτημα. Έμεινα μερικά λεπτά να θαυμάσω το σκληρό, όμορφο εξώφυλλο του προτού το ανοίξω. Αυτό που με περίμενε ήταν μια αποκάλυψη, κυριολεκτικά.

Στο νέο βιβλίο, με τίτλο WORLD OF WARCRAFT – CHRONICLE (πρόκειται για τον πρώτο τόμο της σειράς) η ιστορία ξεκινάει από πολύ βαθιά. Οι συγγραφείς αυτού του εξαίσιου δημιουργήματος μαζί με την βοήθεια της Blizzard κατάφεραν να φτιάξουν το ευαγγέλιο, όπως θα το χαρακτήριζα εγώ, του διάσημου διαδικτυακού παιχνιδιού. Από την δημιουργία του κόσμου, μέχρι την εμφάνιση του τελευταίου αλλά και του πρώτου Φύλακα, οι αναγνώστες θα ανακαλύψουν τους μύθους, τα έθιμα αλλά και τα μυστικά που κρύβονται τόσο καιρό και που πολλοί από εμάς, είτε παίζουμε το παιχνίδι είτε όχι, αγνοούσαμε.


Το βιβλίο δεν ακολουθεί την πορεία ενός μυθιστορήματος. Αντιθέτως είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο ιστορικής φαντασίας, με πλούσιες, ζωντανές εικονογραφήσεις, δυναμικούς θρύλους, μάχες, φυλές και πολλά άλλα που θα τα ανακαλύψετε στην πορεία.

Δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες για την υπόθεση του. Το βιβλίο αποτελείται από μικρές ιστορίες που εξερευνούν την αρχή του σύμπαντος του Warcraft, ακολουθούν την ανακάλυψη του κοιμισμένου γίγαντα με το όνομα Άζεροθ και μας διηγούνται, πως διαμορφώθηκε αυτός ο νέος κόσμος, από την εποχή των τιτανογεννημένων μέχρι και την εμφάνιση των ανθρώπων.

Αυτό που μου άρεσε περισσότερο στο βιβλίο, εκτός από τις όμορφες εικόνες, τόσο στο κείμενο, όσο και στο φωτογραφικό υλικό, ήταν τα μυθολογικά στοιχεία που εντόπισα από την πρώτη σελίδα του βιβλίου, μέχρι και την τελευταία. Οι δημιουργοί του Warcraft, έχουν στηρίξει πολύ έξυπνα την ιστορία, πάνω στην σκανδιναβική μυθολογία και ιστορία, δίνοντας μια νέα, πιο φρέσκια πνοή, στους μύθους που όλοι γνωρίζουμε ή έχουμε μάθει ως παιδιά.


Αν μου ζητήσετε να διαλέξω ανάμεσα από τους μύθους και τα γεγονότα που περιγράφει το βιβλίο θα σας δυσκολευτώ. Τις λάτρεψα όλες μία προς μία, αν και έχω μια μικρή αδυναμία, στα σημεία που εξιστορούν την εξέλιξη των ξωτικών, αλλά και σε εκείνα που αφορούν την Φύλακα Εγκουίν. Παρόλα αυτά πέρασα ευχάριστα την ώρα μου και έμαθα περισσότερα πράγματα για το σύμπαν του Warcraft που έχει ξετρελάνει εκατομμύρια κόσμο.

Αν είστε και εσείς λάτρης του διαδικτυακού παιχνιδιού και θέλετε να μάθετε πως δημιουργήθηκε αυτός ο κόσμος και να ανακαλύψετε τα μυστικά που κρύβονται στον κόσμο του Άζεροθ, δεν έχετε παρά να διαβάσετε τον πρώτο τόμο, αυτής της υποσχόμενης νέας σειράς. Εγώ πάντως θα περιμένω με ανυπομονησία την συνέχεια!


ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ

Είναι εκπληκτικό να παρακολουθείς το σύμπαν του Warcraft να αναπτύσσεται και να παίρνει μορφή τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια. Αυτό που ξεκίνησε σαν ένα σχετικά απλό σκηνικό παιχνιδιού έχει γίνει ένας ολόκληρος κόσμος, που συνεχίζει να υπάρχει και να σφύζει από ζωή, ένας κόσμος που τον επισκέπτονται καθημερινά εκατομμύρια παίκτες από ολόκληρο τον κόσμο. 

Ο κόσμος του Άζεροθ έχει πάρει μορφή από εκατοντάδες τεχνίτες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες και συγγραφείς απ’ όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά. Είναι το έργο που έχουν πλάσει τα χέρια πολλών ταλαντούχων δημιουργών και πολλές ενθουσιώδεις φωνές, άνθρωποι που έχουν δοθεί ολόψυχα στη δημιουργία ενός κόσμου τόσο πλούσιου στις λεπτομέρειες, στα θέματα και στην απόδοση των χαρακτήρων, που… ας πούμε… θέλατε να φορέσετε τις Μπότες για Πολλές Κλοτσιές +6 και να δώσετε τα πάντα για να τον υπερασπιστείτε. 

Στην καρδιά όλου αυτού βρίσκεται μια πραγματική αίσθηση… Ιστορίας. Η κύρια αφήγηση του Warcraft είναι ένα τεράστιο, πολύπλοκο μωσαϊκό από μύθους, θρύλους και κοσμοϊστορικά γεγονότα, που εντέλει τοποθετούν σε ένα πλαίσιο τις ηρωικές προσπάθειες των παικτών στον συνεχώς διευρυνόμενο κόσμο που μοιράζονται. 


Είκοσι χρόνια αφηγήσεων. Δεκάδες χιλιάδες στιγμές, χαρακτήρες, φυλές και τέρατα, που όλα σχηματίζουν πυκνά στρώματα εννοιών και ιδεών στο πέρασμα του χρόνου. Αυτό το βιβλίο – αυτό το χρονικό – σκοπό έχει να τα συγκεντρώσει όλα και να ενισχύσει την πρωταρχική αφήγηση που βρίσκεται στην καρδιά του Warcraft. Η συγγραφή του ήταν μια ευκαιρία να ενωθούν οι ξεφτισμένες άκρες της αφήγησης και να ομαλοποιηθούν τα ακατέργαστα σημεία αυτής της φανταστικής ιστορίας. 

Τελικά αυτό το μεγαλοπρεπές (και σούπερ νερντ) εκδοτικό εγχείρημα μας προσφέρει μια εκπληκτική προοπτική για τα επαναλαμβανόμενα θέματα και τις συγκρούσεις του Warcraft:
Με ποιο τρόπο οι κοινωνίες συχνά συγκρούονται πριν διακρίνουν την κοινή ανθρώπινη φύση τους…
Με ποιο τρόπο ειλικρινείς, καλοπροαίρετοι ήρωες μπορεί συχνά να υποκύψουν στους πειρασμούς της εξουσίας…
Με ποιο τρόπο η αποτυχία να αναληφθεί η ευθύνη για τα σφάλματα του παρελθόντος μπορεί να οδηγήσει στον όλεθρο στο παρόν…
Αυτά είναι λίγα μόνο από τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα που σχηματίζουν το κοινό νήμα της μεγάλης ιστορίας του Άζεροθ, όπως εκφράζονται σε διάφορους πολιτισμούς, ομάδες και άτομα κατά τη διάρκεια μυθικών χρονικών διαστημάτων. Κύκλοι μέσα σε κύκλους. 

Από αυτή την «από την κορυφή προς τη βάση» θεώρηση μπορούμε να δούμε πιο καθαρά τους επικίνδυνους, αν και ένδοξους, ορίζοντες που απλώνονται μπροστά μας. Και ακόμη και μπροστά σε όλη αυτή την… Ιστορία… είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η περιπέτεια μόλις αρχίζει!

Chris Metzen, SVP, Story aknd Franchise Development, Bliszzard Entertainment, Αύγουστος 2015ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: METZEN, CHRIS - BURNS, MATT - BROOKS, ROBERT
Έτος έκδοσης: 2016
ISBN: 978-960-04-4726-2
ΣΕΛ.: 172
Τίτλος πρωτοτύπου: World of Warcraft – Chronicle: Volume I
Μετάφραση: Αρβανίτης, Δημήτρης
Εικονογράφηση: Έγχρωμη
Εικονογράφος: Peter C. Lee, Πρόσθετη εικονογράφηση: Joseph Lacroix

Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname