Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

Kριτική: Αύγουστος Οίνος

Χρυσή Αγγελίδου,
για τους Θεματοφύλακες Βιβλίων.

Αν το καλοκαίρι μπορούσε να γίνει βιβλίο, τότε αυτό θα ήταν σίγουρα ο «Αύγουστος Οίνος». Ένα βιβλίο που από την πρώτη του σελίδα μυρίζει καλοκαίρι. Ένα βιβλίο το οποίο κυλάει σαν την άμμο της θάλασσας ανάμεσα στα δάχτυλα. Ένα βιβλίο που με γύρισε πίσω στα παιδικά – εφηβικά μου καλοκαίρια και με έκανε να αναπολήσω τις ξέγνοιαστες στιγμές στο χωριό. Μαζί με τη Μαρίνα, την ηρωίδα του βιβλίου, περιπλανήθηκα στις μνήμες των καλοκαιριών μου, τα παιχνίδια στις γειτονιές, τις βουτιές στη θάλασσα, τις εκδρομές στο βουνό και φυσικά στους εφηβικούς καλοκαιρινούς έρωτες. Η Ιωάννα Θεοδωράτου με την όμορφη γραφή της, γλυκιά και μετρημένη, ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα, τις ανησυχίες και τους φόβους της Μαρίνας μέσα από τις αναμνήσεις της.

Μια ζωή 22 χρόνων, 22 καλοκαιριών, από τα 12 χρόνια μέχρι την τωρινή ηλικία των 35 πλέον χρόνων, ξεδιπλώνεται μέσα στις σελίδες. Η Μαρίνα μεγαλώνει και μαζί της μεγαλώνουμε και εμείς. Κάθε καλοκαίρι μία περιπέτεια, κάθε καλοκαίρι μία εμπειρία. Και κάθε καλοκαίρι ο έρωτας. Παιδικός, εφηβικός, ενήλικος. Κάθε καλοκαίρι επηρεάζει τη Μαρίνα και μέσα από τις περιπέτειες και τις εμπειρίες διαμορφώνεται ο χαρακτήρας της. Ατίθαση, αγοροκόριτσο, αλωνίζει στις πλαγιές των βουνών και τις θάλασσες. Συναισθηματική, ρομαντική, ερωτεύεται με πάθος, δίνεται ολοκληρωτικά και πληγώνεται. Ένας πόνος που την κάνει συναισθηματικά και ερωτικά «ανάπηρη». Και η Μαρίνα, το δυναμικό κοριτσάκι, εξελίσσεται σε μία γυναίκα κλειστή και καριερίστα.

   Έρωτες παιδικοί παίρνουν σάρκα και οστά όταν γίνεται έφηβη και την κουτσουρεύουν. Την αποδιοργανώνουν και αδυνατεί να δει τον αληθινό έρωτα. Ίσως, βέβαια, έπρεπε να περάσει όσα πέρασε, να συναντήσει στον δρόμο της άντρες που θα την πληγώσουν, για να καταλάβει τον έναν, τον ξεχωριστό όταν αυτός έρθει. Όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου. Γιατί τελικά όλα γίνονται όταν πρέπει να γίνουν, όχι νωρίτερα, όχι αργότερα. Ο έρωτας, η ευτυχία έρχονται την σωστή στιγμή, εμείς πρέπει απλά να είμαστε έτοιμοι και ώριμοι να συνειδητοποιήσουμε τη στιγμή αυτή. Και αυτό επιτυγχάνεται από τις εμπειρίες που έχουμε αποκτήσει μέχρι εκείνη τη στιγμή. Γιατί η καρδιά τότε στέλνει τα μηνύματά της και εμείς μπορούμε πλέον να τα αποκρυπτογραφήσουμε.

   Η Ιωάννα Θεοδωράτου σε αυτή την πρώτη συγγραφική της προσπάθεια μας προσφέρει ένα ωραίο ταξίδι στην ψυχή της Μαρίνας, στη δική μας ψυχή μέσα από την πιο όμορφη εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι. Σαν να διαβάζεις το ημερολόγιο ενός κοριτσιού, το βλέπεις να μεγαλώνει, να ωριμάζει και να εξελίσσεται. Με λόγο απλό και κατανοητό, χωρίς περιττολογίες, τα καλοκαίρια της Μαρίνας περνάνε μπροστά από τα μάτια μας και κάθε σελίδα μας παρακινεί να διαβάσουμε την επόμενη μέχρι να δούμε την ολοκλήρωση της ψυχής της. Η Ιωάννα Θεοδωράτου δεν κουράζει και δεν υπερβάλλει. Οι ομορφιές της Ελλάδας, οι εικόνες των ελληνικών νησιών εμφανίζονται μαγικά. Περιγραφές αληθινές, εικόνες ζωντανές, έχουν ως αποτέλεσμα να ξεπηδάνε μπροστά μας θάλασσες, ακρογιαλιές, μοναστήρια, βουνά, ήλιος, όλα αυτά που είναι η Ελλάδα. Ο «Αύγουστος Οίνος» είναι ένα μαγικό ταξίδι τοπίων και αισθημάτων. Ένα όμορφο ταξίδι που δεν θες να τελειώσει.

Στοιχεία βιβλίου
  • Αύγουστος Οίνος 
  • Θεοδωράτου Ιωάννα
  • Σύγχρονο Ελληνικό Μυθιστόρημα
  • Ημ/νία Έκδοσης: 25/4/2016 
  • ISBN: 978-960-410-774-2 
  • Σελίδες: 320 
  • Αγορά

Πληροφορίες Συγγραφέα 

Η Ιωάννα Θεοδωράτου γεννήθηκε στη Χίο. Η καταγωγή της είναι από Κεφαλονιά και Χίο. Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο με άριστα και μιλά πέντε ξένες γλώσσες. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και εργάζεται ως δικηγόρος στην Αθήνα. Γράφει από μικρή και έχει βραβευτεί δύο φορές από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname