Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Ένα άλογο - κινητή βιβλιοθήκη, κατά του αναλφαβητισμού στην Ινδονησία


Η Λούνα, έχει αναλάβει να φέρει την γνώση εκεί που δεν μπορεί να φτάσει... στα απομακρυσμένα χωριά της Ινδονησίας, όπου ο αναλφαβητισμός μαστίζει. Πρόκειται για ένα όμορφο λευκό άλογο, που στην πλάτη του κουβαλά βιβλία, τα οποία μοιράζονται δωρεάν σε όποιον θέλει να τα διαβάσει.

Όλα ξεκίνησαν όταν ένας 42χρονος ιπποκόμος, ο Ridwan Sururi, που ζει σε ένα χωριό στους πρόποδες του ηφαιστείου Σλαμέτ, σε μία κουβέντα του με έναν φίλο του από την Τζακάρτα, εξέφρασαν την ανάγκη να κάνουν κάτι καλό για την κοινωνία.Τότε ήταν που η ιδέα μιας κινητής βιβλιοθήκης έπεσε στο τραπέζι! Το όνομα του εγχειρήματος τους επιχείρηση «Kudapustaka».

Ο Sururi φροντίζει εδώ και χρόνια τα άλογα του αφεντικού του, ο οποίος σπάνια επισκέπτεται τον στάβλο του. Χωρίς εκείνος να το ξέρει, τρεις φορές την εβδομάδα, φορτώνει με βιβλία την Λούνα, το αγαπημένο του άλογο και επισκέπτεται διάφορα χωριά, με στόχο να βάλει κι αυτός το λιθαράκι του στην αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.


Τα βιβλία προέρχονται από δωρεές. Αρχικά ο Sururi ξεκίνησε την βιβλιοθήκη του με 136 παιδικά βιβλία, αλλά μετά από τη δημοσιότητα που πήρε η προσπάθεια του μέσω των social media, οι τίτλοι έγιναν χιλιάδες​!

To όνειρο του εκτός από το να γίνει ιδιοκτήτης ενός αλόγου, είναι να καταφέρει να ανοίξει μια δική του βιβλιοθήκη έξω από το σπίτι του.

Σύμφωνα με την UNESCO, η Ινδονησία έχει κάνει ήδη τεράστια βήματα κατά του αναλφαβητισμού, καθώς από τα 15,4 εκατομμύρια αναλφάβητους που είχε το 2004, είχε καταφέρει να ρίξει τον αριθμό στους 6,7 εκ. το 2011.

Δείτε τις φωτογραφίες του AlJazeera:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname