Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Κριτική: Ο πιο γλυκός ύπνος.

 Χρυσή Αγγελίδου

Η φυλακή μπορεί να σε αλλάξει; Ο εγκλεισμός σε ένα σωφρονιστικό ίδρυμα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξες μπορεί να σε κάνει «άλλο» άνθρωπο; Και αν έχεις και μία δυσμορφική μορφή, όλα γίνονται ακόμα δυσκολότερα … Και η αναζήτηση του πιο γλυκού ύπνου γίνεται σκοπός επιβίωσης. Ο Γιάννης Πέτρου στο πρώτο του βιβλίο, «Ο πιο γλυκός ύπνος», μας μεταφέρει στη Ρωσία του 1865 και μας προσφέρει μία αναζήτηση για το τι είναι δικαιοσύνη, εκδίκηση, καθώς και μία προσπάθεια της ανθρώπινης ψυχής να μείνει αλώβητη μέσα σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί ο νόμος «Ο θάνατός σου, η ζωή μου».


«Ρώσικες φυλακές το 1865. Η μεγαλύτερη φυλακή της, το «Παλάτι» όπως συνηθίζεται να το αποκαλούν. Εκεί, σε αυτό το κάτεργο, ένας κρατούμενος γεννημένος με αποκρουστική όψη αλλά προικισμένος με τρομακτική φυσική δύναμη ο οποίος βρέθηκε εκεί όχι για ένα έγκλημα που διέπραξε αλλά για το έγκλημα που η ίδια η φύση είχε κάνει σε αυτόν, θα προσπαθήσει να βρει την θέση του και τον τρόπο να επιβιώσει. Σε αυτή την μάχη για την επιβίωση θα έρθει αντιμέτωπος με πολλές δυνάμεις, μα πάνω από όλα με τον ίδιο του τον εαυτό. Θα ανακαλύψει την δύναμη της εξουσίας και το πόσο αυτή διαφθείρει τον άνθρωπο, θα έρθει αντιμέτωπος με την απόρριψη, τον πόνο και την αδικία κάνοντας τον όμως να ξαναβρεί μέσα του χαμένα συναισθήματα και αξίες όπως η φιλία, η αγάπη, ο σεβασμός και η δυτικότατα. Τέλος, θα ανακαλύψει την δικαιοσύνη. Όχι αυτή που απονέμεται στις δικαστικές αίθουσες, αλλά αυτή που αποδίδει ο ίδιος ο άνθρωπος όταν αισθάνεται πως ο Θεός απουσιάζει και το άδικο μένει ατιμώρητο … Την ανταποδοτική δικαιοσύνη της εκδίκησης …» (οπισθόφυλλο).

Αν και όταν πήρα το βιβλίο περίμενα να διαβάσω ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, πραγματικά εξεπλάγην ευχάριστα, όταν συνειδητοποίησα ότι πρόκειται κυρίως για ένα ψυχογράφημα. Ο Γιάννης Πέτρου αν και μας μεταφέρει σε μία άλλη εποχή, σε μία άλλη χώρα, ωστόσο εύκολα μπορείς να καταλάβεις ότι το κλίμα των φυλακών είναι ίδιο παντού. Ο κατάδικος – έτσι ακριβώς αναφέρεται σε όλη την ιστορία – προσπαθεί να βρει τους κώδικες εκείνους που θα τον κάνουν αποδεκτό μέσα σε αυτή την μικρή κοινωνία. Απελπισμένος ψάχνει την αποδοχή που δεν βρήκε στον έξω κόσμο.

Η μορφή του προκαλεί την αποστροφή όλων, εκτός του συγκρατούμενου του. Αλλά είναι και αυτή που θα του προσφέρει δύναμη και εξουσία. Και εδώ έρχεται η εσωτερική σύγκρουση. Η διαχείριση της εξουσίας προς όφελος των συγκρατούμενων του. Τις νύχτες τρομεροί εφιάλτες τον καταδιώκουν και του προκαλούν έντονες ψυχικές διαταραχές. Και εκεί που πιστεύει ότι τα έχει καταφέρει, έρχεται ένα περιστατικό και ανατρέπει τα πάντα. Και τότε ο ήσυχος, μαζεμένος κατάδικος φτάνει στα άκρα. Παίρνει το νόμο στα χέρια του και επιβάλλει τη δική του δικαιοσύνη. Και τότε έρχεται, μετά από καιρό, ο πιο γλυκός ύπνος.

Η απλή, αλλά περίτεχνη γραφή του Γιάννη Πέτρου κεντρίζει το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Με απλό λόγο και χωρίς να κουράζει καταφέρνει να εκφράσει όλα τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, τις ανησυχίες τους, τα πάθη τους. Ο Γιάννης Πέτρου έγραψε μία ιστορία αναζήτησης του «εγώ» μας, των κρυφών σκέψεών μας και της στάσης μας απέναντι στους άλλους. Γιατί μπορεί το σκηνικό στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία να μας φαίνεται ξένο, ωστόσο δεν παύει να αποτελεί μία μικρογραφία της κοινωνίας. Γιατί φυλακή δεν είναι μόνο το κτήριο με τους ψιλούς τοίχους, τα συρματοπλέγματα, τους δεσμοφύλακες. Φυλακή είναι όλα αυτά που μας κρατάνε δέσμιους σε πάθη, επιθυμίες, κοινωνικά στάτους, ρατσιστικές αντιλήψεις. Φυλακή είναι όλα αυτά που μας απομακρύνουν από τον συνάνθρωπο και την ελευθερία της ψυχής.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΙΒΛΙΟΥ


  • Τίτλος:Ο πιο γλυκός ύπνος
  • Συγγραφέας  Γιάννης Πέτρου 
  • Σελίδες 180 
  • Διαστάσεις 14x21cm 
  • Εκδοτικός Οίκος 
  • Εκδόσεις iWrite.gr 
  • Αγορά

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ


Ο Γιάννης Πέτρου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Μεγάλωσε στο Λουτράκι Κορινθίας με τις ιστορίες του «παραμυθά» παππού του να εξιτάρουν την παιδική του φαντασία και να αποτελούν το ερέθισμα για τη συγγραφή των πρώτων του διηγημάτων κατά τη διάρκεια της εφηβείας του. Καλλιτεχνικά ανήσυχος, από την ηλικία των δώδεκα ασχολείται με τη μουσική, λαμβάνοντας μέρος σε παραστάσεις και Διαγωνισμούς τραγουδιού, είτε ως ανεξάρτητος μουσικός, είτε ως μέλος της Φιλαρμονικής ορχήστρας Λουτρακίου.

Σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση στην Αθήνα και από το 2006 εργάζεται στον τραπεζικό τομέα. Το 2011 τιμήθηκε με το βραβείο Καινοτόμας ιδέας από την Τράπεζα Πειραιώς. Παράλληλα με τις σπουδές και την εργασία του, θα εντρυφήσει στις ξένες γλώσσες (μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά), δημιουργώντας τα εφόδια για να υποστηρίξει το μεγάλο του πάθος, τα ταξίδια. Οι εικόνες, τα συναισθήματα, οι άνθρωποι και οι ιστορίες τους, που γνώρισε σε αυτά, θα τον επηρεάσουν και θα τον οδηγήσουν να περάσει μεγάλα χρονικά διαστήματα στο εξωτερικό, αναζητώντας νέες εμπειρίες και βιώματα.

Το βιβλίο «Ο Πιο Γλυκός Ύπνος» (Εκδόσεις iWrite, 2016) είναι η πρώτη συγγραφική του απόπειρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname