Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

Κριτική "Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα" του Γιώργου Περισανίδη

ΥΠΟΘΕΣΗ

Log in, στην συνέχεια add και inboxing... Άλλο ένα βαρετό απόγευμα που ξεκίνησε να έχει ενδιαφέρον...

Οι αμυδρές ατέλειες στην περιφέρεια, τα λίγα πιο στραβά πόδια και κάποια σημάδια ακμής στο πρόσωπο δεν έχουν πλέον σημασία. Σημασία έχει η selfie που θα μπει φωτογραφία προφίλ να είναι σωστά τραβηγμένη και να φαίνεται το τατουάζ στο χέρι που είναι ένα φετίχ που σίγουρα οι mutual θα έχουνε προσέξει.

Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα είναι ένα σχεδόν διαδραστικό μυθιστόρημα! Ο έρωτας στα χρόνια των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, χτίζεται και γκρεμίζεται γρήγορα και "αναίμακτα".

Το βιβλίο, "Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα", περιγράφει ερωτικές ιστορίες του σήμερα.

Η Άννα είναι με τον Φάνη και ο Πέτρος με την Μαρία. Η ζωή τους όμως περιπλέκεται όταν βρίσκονται "συνδεδεμένοι" στην πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα "εισβάλλει" με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε ταινίες, σε τραγούδια και σε άλλα μυθιστορήματα. Με όχημα το διαδίκτυο γίνεται ένα 'πολυμεσικό' μυθιστόρημα που κρατάει περίπου όσο μια ταινία...

Είναι ένα νέου τύπου μυθιστόρημα...ψηφιακό, πολυμεσικό, διαδραστικό!

ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΓΝΩΜΗ

Τέσσερις άνθρωποι… τέσσερις πλευρές της ίδιας ιστορίας. Σαν ένα πάζλ που συνθέτεται εκείνη τη στιγμή καθώς το διαβάζεις. Μια ιστορία που κινείται στην σύγχρονη εποχή, περιλαμβάνοντας φυσικά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Μια ιστορία, δυο ζευγάρια. Είναι αλήθεια ότι τα μέσα μαζικής δικτύωσης, προσφέρουν σε πολλά άτομα που τα χρησιμοποιούν να έχουν διπλή ταυτότητα, διπλή ζωή θα μπορούσαμε να πούμε. Δυο από τους χαρακτήρες μας λοιπόν, επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διαφυγής και τότε η κατάσταση αρχίζει και τείνει προς χιαστή. Ναι αλλά, πως το βιώνει ο καθένας από την δική του πλευρά; Ο Γιώργος μας το μεταφέρει και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τόσο ορολογίες, όσο και αγγλική γραφή μέσα στο βιβλίο του. Προσωπικά στην αρχή με ξένισε όταν είδα τα αγγλικά γραμμένα με τα ελληνικά, ή ακόμα και τα λεγόμενα greeklish. Ήταν η πρώτη εντύπωση. Όμως όσο περισσότερο διάβαζα, συνειδητοποίησα και αποδέχτηκα ότι καλώς ή κακώς, απέδιδε τόσο άψογα την πραγματικότητα που υφίσταται γύρω μας. Οι σχέσεις ανάμεσα στα ζευγάρια και ιδίως δε στα νέα – τα οποία αφορά η παρούσα ιστορία – έχουν γίνει πλέον αποξενωμένες. Έναν πολύ καθοριστικό παράγοντα, έχει παίξει και το διαδίκτυο. Προσφέρει τόσες πολλές δυνατότητες που ως αποτέλεσμα έχει τελικά την εγκατάλειψη της προσπάθειας, παρά την συνέχισή της.

 Αρκετά έξυπνο, σύγχρονο και μοντέρνο. Αντικατοπτρίζει επακριβώς την σημερινή εποχή και ο ρεαλισμός του είναι αναμφισβήτητος. Όσοι το έχουν διαβάσει ή σκοπεύουν να το κάνουν, πιστεύω θα συμφωνήσουν μαζί μου.

Ο έρωτας κάποτε είχε περισσότερη αξία και ουσία. Κάποιοι τρελοί ρομαντικοί ονειροπόλοι – όπως τους χαρακτηρίζουν – επιμένουν ακόμα σε αυτόν. Κάποιοι άλλοι πάλι, τον αντιμετωπίζουν σαν μια απλή συνήθεια, κάτι δεδομένο… Ίσως να μην τον γνώρισαν και ποτέ τους… Ίσως να μην το θέλουν…

Γιώργο μου χαίρομαι τόσο πολύ που είχα την τύχη να κερδίσω το βιβλίο! Ήταν μια άκρως ρεαλιστική εμπειρία!Σε ευχαριστώ πολύ!

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Γιώργος Περισανίδης γεννήθηκε το 1973 στην Ροδιά Ηλείας. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Βίζμπαντεν της Γερμανίας και το 1982 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Το 1991 ξεκίνησε να φοιτά στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το 1996 έγινε η πρώτη του γνωριμία με το διαδίκτυο.
Το 2000, εποχή που κατά κάποιον τρόπο ξεκίνησαν να αναγνωρίζονται πιο δυναμικά οι δυνατότητες του διαδικτύου στην Ελλάδα, τον βρήκε έτοιμο και ξεκίνησε να εργάζεται παρέχοντας Υπηρεσίες Internet. Η ενασχόλη αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα κυρίως με την κατασκευή ιστοσελίδων και την αξιοποίηση των social media.

Η εξιδεικευμένη γνώση του πάνω στις λειτουργίες των social media, του έδωσε την δυνατότητα να μπορεί να ασχοληθεί με την προώθηση Καλλιτεχνών και Υπηρεσιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, youtube, twitter κ.λ.π).

Με το μυθιστόρημα και τον κινηματογράφο είχε μια “ερωτική”σχέση που ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια και κρατάει ως σήμερα. 

Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που συνδυάζει την επαγγελματική του ιδιότητα με την μεγάλη του αγάπη…

Κριτική: Νάγια Γούγου – Μητροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname