Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Πασκαλιανοί διαλογισμοί


Pierre Bourdieu
Μετάφραση: Γιαννοπούλου Έφη

Στους Πασκαλιανούς διαλογισμούς, ο Πιερ Μπουρντιέ, τοποθετούμενος υπό την αιγίδα του Μπλαιζ Πασκάλ, επιχειρεί μια συστηματική κριτική της σχολαστικής σκέψης, καθιστώντας ρητές τις προπαραδοχές που απορρέουν από την κατάσταση της σχολής, του ελεύθερου χρόνου, του απελευθερωμένου από τις απαιτήσεις του κόσμου και της καθημερινής ύπαρξης. Καταδεικνύει πώς αυτή η αποστασιοποιημένη θέαση του κόσμου, ίδιον της σχολαστικής σκέψης, γίνεται συχνά πηγή λαθών, συστηματικών, επιστημολογικών, ηθικών ή αισθητικών, με σοβαρές συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε τον κοινωνικό και ιστορικό κόσμο, πώς οικουμενικοποιεί την ιδιαίτερη περίπτωση, αποσιωπώντας τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες δυνατότητάς της.


Ο Μπουρντιέ επιλέγει τον Πασκάλ, ακριβώς επειδή αυτός με τη σκέψη του προσέγγισε τα χαρακτηριστικά εκείνα της ανθρώπινης ύπαρξης που η σχολαστική σκέψη συστηματικά αγνοεί – εξουσία, συνήθεια, σώμα, αυτόματο, φαντασία, ενδεχομενικότητα, πιθανότητα–, επειδή απορρίπτει την έρευνα των θεμελίων και καλεί σε μια συμβολική επανάσταση την οποία οι κοινωνικές επιστήμες πρέπει να φέρουν σε πέρας, προκειμένου να επιτύχουν την πλήρη χειραφέτησή τους.

Ο Pierre Bourdieu (1930-2002) σπούδασε φιλοσοφία στην École Normale Supérieure στο Παρίσι. Το 1964 έγινε Διευθυντής Ερευνών στην École des Hautes Études en Sciences Sociales, όπουτο 1968 ίδρυσε το Centre de Sociologie Européenne. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε να διευθύνει τη σειρά Le Sens Commun των εκδόσεων Minuit, ενώ το 1975 ίδρυσε το περιοδικό Actes de la recherche en sciences sociales, του οποίου διετέλεσε διευθυντής. Από το 1981 κατείχε την έδρα της κοινωνιολογίας στο Collège de France. Το 1989 ίδρυσε την ευρωπαϊκή επιθεώρηση βιβλίου LIBER, το 1997 την ομώνυμη σειρά στις εκδόσεις Seuil και το 1996 τον εκδοτικό οίκο Raisons d’Agir. Στοχαστής με παγκόσμια αναγνώριση και έργο που σημαδεύει τη συζήτηση των ιδεών για πάνω από μισό αιώνα, ο Bourdieu ήταν ταυτόχρονα και ο μαχητικός διανοούμενος που στρατεύθηκε στις πιο σημαντικές υποθέσεις του καιρού μας. Τα βιβλία του αποτελούν θεμελιώδη έργα και σημεία αναφοράς στην ιστορία της κοινωνιολογικής σκέψης. 

Από τις Εκδόσεις Πατάκη έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά τα παρακάτω έργα του: Για την τηλεόραση (1998), Αντεπίθεση πυρών (1998), Επείγουσες διαγνώσεις και θεραπείες για ένα πανεπιστήμιο σε κατάσταση κινδύνου (σε συνεργασία με τους C. Charle, B. Lacroix κ.ά., 1999), Για ένα ευρωπαϊκό κοινωνικό κίνημα. Αντεπίθεση πυρών II (2001), Η διάκριση (2002), Οι κανόνες της τέχνης (2006), Η ανδρική κυριαρχία (2007), Επιστήμη της επιστήμης και αναστοχασμός (2007), Σχεδίασμα για μια αυτοανάλυση (2007), Ο κοινωνιολόγος και ο ιστορικός (με τον R. Chartier, 2016).

Δελτίο Τύπου: Εκδόσεις Πατάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname