Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

"Το αδιανόητο τοπίο" Τάκης Θεοδωρόπουλος

"Το αδιανόητο τοπίο" ένα βιβλίο του Τάκη Θεοδωροπούλου έρχεται ξανά, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Στο βιβλίο αυτό παρακολουθούμε τον ζωγράφο Γιώργο Γαλανό και το πως βιώνει τις κοινονικοπολιτικές εξελίξεις αλλά και την ιστορία της Ελλάδας, αποτυπώνοντας την μέσα από την τέχνη, φτάνοντας στο τέλος στα όρια της τρέλας.
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΤΟ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΤΟΠΙΟ
μυθιστόρημα

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1991 από τις εκδόσεις Εστία, το 2000 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα 
στην οριστική του μορφή και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τον Ιούνιο του 2016 
με πρόλογο του συγγραφέα. 

Τι είναι αυτό που ψάχνει ο ζωγράφος Γιώργος Γαλανός όταν τα εγκαταλείπει όλα και πηγαίνει να εγκατασταθεί στην ορεινή Πελοπόννησο; Και πώς η μαγεία του τόπου τον παρασύρει για να εμπνευσθεί το έργο που θα τον οδηγήσει ως τα πρόθυρα της τρέλας, γιατί είναι καταδικασμένο να μείνει απραγματοποίητο; Το αδιανόητο τοπίο όμως δεν είναι απλώς μια ιστορία που έχει να κάνει με τη ζωγραφική. Είναι πάνω απ' όλα η ιστορία μιας ανθρώπινης ζωής που θυσιάστηκε για την τέχνη, η ιστορία αυτής της μοναχικής Ελλάδας, που ακόμη κι αν δεν κατάφερε να αφήσει πίσω της μεγάλα έργα, γέννησε μοναδικές ανθρώπινες περιπέτειες.

Το Αδιανόητο τοπίο, κατά τη γνώμη μου, είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία των τελευταίων χρόνων. Με το Αδιανόητο τοπίο ο συγγραφέας δεν κατορθώνει απλώς να μας δώσει ένα πολύ καλά δομημένο αφήγημα, αλλά μας παρασύρει και σε μια περιπέτεια γραφής και ιδεών. 
Νίκος Μπακουνάκης, Marie Claire 

Χωρίς αμφιβολία, δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο απ’ τη μετάφραση του εικαστικού σύμπαντος σε λέξεις. Παρ’ όλ’ αυτά πολλοί συγγραφείς το προσπάθησαν. Και ελάχιστοι τα κατάφεραν. Αποδώ και πέρα στις επιτυχημένες προσπάθειες συγκαταλέγεται και το Αδιανόητο τοπίο του Τάκη Θεοδωρόπουλου.
Le Soir

Το Αδιανόητο τοπίο δείχνει, με την ενάργεια και τη δύναμη ενός πολύ καλού μυθιστορήματος, ότι η αναζήτηση της «ελληνικότητας», ως ιδεολογικό αίτημα, υπήρξε ενδιαφέρουσα όχι για τα (μηδαμινά άλλωστε) ευρήματά της, αλλά για τις προσωπικές τραγωδίες που γέννησε – τουλάχιστον ανάμεσα σ’ εκείνους που την πήραν στα σοβαρά.
Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος προσεγγίζει με μια διαφορετική ματιά την πρόσφατη ελληνική ιστορία και τις διφορούμενες σχέσεις της Ελλάδας με το παρελθόν της.
Le Monde 

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά από δεκαετείς σπουδές στο Παρίσι επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και βιοπορίσθηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, ημερήσια ή περιοδικά. Έχει συγγράψει μυθιστορήματα και δοκίμια. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ επίσης κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του: Βερονάλ. 

       ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • Σειρά: Ελληνική πεζογραφία
  • Υπεύθυνη σειράς: Ελένη Μπούρα
  • ISBN: 978-618-03-0604-0
  • Σελίδες: 352
  • Τιμή: 14,40€

Δελτίο Τύπου: Εκδόσεις Μεταίχμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname