Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

ΠΡΕΣΒΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ 


'Aρθρο 21 : 
 Πρεσβευτές της ανάγνωσης.

Γιώργος Σανιδάς 
Στο προηγούμενο άρθρο κατέγραψα πως οι μισοί σχεδόν Έλληνες δεν διαβάζουν απολύτως τίποτα! Λογοτεχνία ειδικά, διαβάζει μόνο το 5% του πληθυσμού κι απ' αυτό το ποσοστό, η συντριπτική πλειοψηφία διαβάζει αναγνώσματα του συρμού που εξυπηρετούν εμπορικά, καταναλωτικά και άλλα, συμφέροντα. Αβίαστα λοιπόν βγαίνει το συμπέρασμα πως κάτι πρέπει ν' αλλάξει κι αυτό για να γίνει δεν υπάρχει άλλος τρόπος απ' το να στρατευθούμε.

-Ποιοί; Μα όσοι διαβάζουμε χωρίς καταναγκασμό -δηλαδή έξω από υποχρέωση για επαγγελματική, εκπαιδευτική ή άλλη απασχόληση.

- Σε τι; Σε μια ειρηνική εκστρατεία ώστε να επανέλθει το διάβασμα και μάλιστα το ποιοτικό, στη ζωή των Ελλήνων.

Η λέξη 'ποιοτικό' να μη μας μπερδεύει. Είναι εκείνο το διάβασμα που καλλιεργεί, εξελίσσει τον άνθρωπο. Ο Τσέχωφ περίγραψε εξαιρετικά σε γράμμα στον αδελφό του Νικολάι, ποιοι είναι οι καλλιεργημένοι άνθρωποι -ψάξτε το-. Επίσης, η κλασική λογοτεχνία αποτελεί ένα ασφαλές πεδίο για να κινείται κάποιος σε ασφαλή (ποιοτικά) αναγνωστικά ύδατα. Έχουμε άλλωστε να διαβάζουμε και εξαιρετικούς Έλληνες κλασικούς συγγραφείς που είναι αποκλειστική δική μας κληρονομιά λόγω της γλώσσας.

Σας καλώ λοιπόν να γίνετε πρεσβευτές της ιδέας να μπει η ανάγνωση στη ζωή όλων! 

Χωρίς αγάπη για το ποιοτικό διάβασμα σβήνει η ιστορία μας, μικραίνει η μνήμη μας, χάνεται ο πολιτισμός μας, κόβονται οι ρίζες μας και μαραζώνει το δέντρο της πραγματικής προόδου, εκείνο που κάνει καλύτερο τον άνθρωπο. 

Χωρίς αγάπη για το ποιοτικό διάβασμα γινόμαστε άβουλα όντα, έρμαια του συρμού, της όποιας προπαγάνδας -πολιτικής, θρησκευτικής, ιμπεριαλιστικής, εμπορικής-, μικραίνουν οι ορίζοντές μας και μηδενίζονται οι πιθανότητες να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Χωρίς αγάπη για το διάβασμα στερούμαστε την ευλογία της δια βίου μάθησης, τη γνωριμία με το έργο νέων συγγραφέων που μεταφέρουν τον παλμό και τα όνειρα της εποχής μας.

Η ανάγνωση είναι η σπουδαιότερη λειτουργία του ανθρώπου μετά την αναπνοή κι αυτή ουσιαστικά που τον ξεχωρίζει -τον έκανε να ξεχωρίσει- απ' το ζωικό βασίλειο. 

Αυτά και άλλα να δια δίδουμε παντού και πάντα, ιδιαίτερα στους νέους που είναι πιο ευάλωτοι στα φαινόμενα των καιρών. 

Αυτό είναι το χρέος μας ως συγγραφείς και αναγνώστες κι αν το εκπληρώσουμε στο ελάχιστο, τότε αξίζει να λεγόμαστε έτσι...


Κείμενο :  Γιώργος Σανιδάς
Συντονισμός: Βασιλική Μπούζα  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname