Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Κριτική: "Πνεύματα: Μια ιστορία της Πικρής Στροφής" της Ευθυμίας Δεσποτάκη

ΥΠΟΘΕΣΗ

Ογδόντα χρόνια μετά το θάνατο του Μεγάλου Στρατηλάτη Δάμα, το βασίλειο της Αισωπείας ζει ειρηνικά, αρνούμενο να εμπλακεί σε διενέξεις με τα γειτονικά του κράτη.

Στους κοσμοπολίτικους δρόμους της πρωτεύουσας Δαμασινής και σε πείσμα της κακής του τύχης, ο πολυμήχανος νεαρός Παγκράτης προσπαθεί να επιβιώσει, αξιοποιώντας το μεγάλο του ταλέντο στην κατασκευή μηχανών που λειτουργούν με ατμό και τη γοητευτική του προσωπικότητα.

Η δύσκολη αλλά στρωμένη του ζωή θα ανατραπεί, όταν φτάσει στην πόλη ο πρίγκιπας Τουνταλίγια και η μάγισσα σκλάβα του, που λέγεται Ζήλεια. Τι θέλουν οι ξένοι από τον Παγκράτη; Τι ρόλο παίζει η Μεγάλη Βιβλιοθήκη της Ομφάλης; Και πώς σε όλο αυτό ανακατεύονται θεοί και δαίμονες;

“Σε κάθε βιβλιοθήκη θα βρίσκομαι. Σε κάθε μέρος ανάγνωσης, σε κάθε σκαλισμένη πέτρα πάνω. Σε κάθε πήλινη πινακίδα με ύμνους, θα υπάρχει η ιστορία μου γραμμένη, ο σκοπός μου. Όταν μια βιβλιοθήκη θα καταστρέφεται, θα θρηνώ. Όταν μια σκαλισμένη πέτρα θα γκρεμίζεται, θα μανιάζω. Όταν μια πήλινη πινακίδα θα ξαναζυμώνεται, θα εξοργίζομαι”.


ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Όταν πήρα στα χέρια μου το βιβλίο της Ευθυμίας έμεινα να κοιτάζω για λίγο το εξώφυλλο. Ένας νέος με κάπως υπεροπτικό ύφος έστεκε περήφανα, ενώ πίσω του δύο γίγαντες(;) πνεύματα(;), ήταν πλάτη με πλάτη. Ξεκίνησα να το ξεφυλλίζω προτού αρχίσω το διάβασμα. Και η αλήθεια είναι ότι το διάβασα δύο φορές. Την πρώτη κάπως λαίμαργα, ενώ την δεύτερη αργά, απορροφώντας κάθε λέξη, κάθε γραμμή, κάθε παράγραφο, σελίδα και κεφάλαιο.


Ο Παγκράτης, ένας νέος με πρακτικό μυαλό, εξυπνάδα και πονηριά κάνει ότι μπορεί για να βγάλει τα προς το ζην, στην πόλη Δαμασινή Ιασώ.
Με την ευρηματικότητα και την πειθώ που διακατέχει καταφέρνει να κερδίζει καθημερινά τα απαραίτητα για την επιβίωση τόσο εκείνο όσο και του προστάτη του. Λέει τα σωστά πράγματα εκεί που πρέπει και σε αυτόν που πρέπει, προσέχει να γίνεται αρεστός και συμπαθής σε άτομα που έχουν να του προσφέρουν κάτι και δεν διστάζει να προσφέρει ερωτικές υπηρεσίες σε κυρίες που θα του παρέχουν προστασία και ασφάλεια με τα πλούτη τους. Στο σπίτι μιας τέτοιας κυρίας, με μεγάλο πλούτο και επιρροή, που ακούει στο όνομα Πελεία, ο Παγκράτης γνωρίζει τρεις ξένους που θα του αλλάξουν ριζικά την ζωή.

Φεύγοντας άρον άρον και χωρίς την άδεια του, από την πόλη που ζει τα τελευταία χρόνια, την Δαμασίνη Ιασώ, έρχεται σε μία ξένη, διαφορετική πόλη, την Ομφάλη ή αλλιώς, Ο Ναός της Κοιλίας, ή η Μυστική Καρδιά, ή όπως την ονομάζουν οι κάτοικοι της Μπατν-Μαντάκ. Εκεί ο Παγκράτης προσπαθεί να συνηθίσει στα νέα δεδομένα της ζωής του αλλά και να ρίξει φως στο μυστήριο της απαγωγής του από τους τρεις ξένους και τον παράξενο Θεό τους Τίλου Ματίμ. Θα καταφέρει άραγε ο νεαρός ήρωας να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που του εμφανίζονται;


Η Ευθυμία Δεσποτάκη με το βιβλίο της "Πνεύματα" μας καλώς ορίζει στο δικό της σύμπαν. Με γραφή προσεγμένη και έξυπνη δημιουργεί έναν νέο κόσμο, με φανταστικά σύνορα και πολιτείες, δική του κοσμοθεωρία και ήθη. Με πολλά ελληνιστικά στοιχεία ο κόσμος του Παγκράτη συντροφεύει τον αναγνώστη σε αυτό το μαγικό ταξίδι μέσα από την αναζήτηση ενός Θεού, ίσως και τον υπέρτατο όλων.

Όπως σας είπα και στην αρχή το βιβλίο το διάβασα δύο φορές.Όχι γιατί δεν κατάλαβα κάτι, απεναντίας το κείμενο είναι 
τόσο καλογραμμένο που η ώρα περνάει χωρίς να το καταλάβει κανείς, αλλά γιατί ένιωθα ότι υπήρχε κάτι στην ιστορία που δεν είχα ανακαλύψει ακόμα. Στην δεύτερη ανάγνωση έδωσα βάση σε λεπτομέρειες και στοιχεία που είχα περάσει πολύ γρήγορα στην αρχή και μερικές φορές με άφηναν με ερωτηματικά. Σίγουρα και τις δύο φορές δεν το μετάνιωσα καθόλου. 

Μπορεί η Ευθυμία Δεσποτάκη να είναι μία νέα συγγραφέας στον κόσμο των εκδόσεων αλλά είμαι πολύ σίγουρη ότι το όνομα της θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον. Αναμφίβολα το βιβλίο "Πνεύματα" συγκαταλέγεται στην λίστα με τα πιο έξυπνα και ευρηματικά βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα. Σε ευχαριστώ πολύ Ευθυμία για αυτό το υπέροχο και ξεχωριστό ταξίδι!

Η ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Η Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα, σπούδασε γεωλογία και γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, εργάζεται στο χώρο της ενέργειας κι είναι ενεργό μέλος της ελληνικής φανταστικής σκηνής από το 2006. 

   ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΒΙΒΛΙΟΥ

 • Εκδότης: Εκδόσεις Mamaya
 • Κατηγορία: Λογοτεχνία φαντασίας
 • Συγγραφέας: Ευθυμία Ε. Δεσποτάκη
 • ISBN: 978-618-5224-03-5
 • Σελίδες: 336
 • Σχήμα: 14X20,5
 • Ημερομηνία έκδοσης: 23/05/2016

Κριτική: Χριστίνα Μιχελάκη

2 σχόλια:

 1. Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, Χριστίνα! Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία για έναν συγγραφέα από το να βλέπει τους αναγνώστες να περνούν καλά με τα βιβλία του.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ακούγεται ενδιαφέρον!!!Και Χριστίνα μας έβαλες σε μεγάλη περιέργεια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname