Τρίτη, 17 Μαΐου 2016

Κριτική: Η Σμύρνη στις φλόγες


Σμύρνη 1919 … Ο ελληνικός στρατός παρελαύνει στην προκυμαία της πόλης … Σμύρνη 1922 … οι Έλληνες κατακρεουργούνται στην προκυμαία της πόλης … και Η Σμύρνη στις φλόγες … Το συγκλονιστικό βιβλίο του Ομέρο Αριτζίς για τις τελευταίες μέρες της πόλης, η οποία αποτέλεσε το τέλειο δείγμα της πολυπολιτισμικότητας. Ο Ομέρο Αριτζίς παρουσιάζει τις τελευταίες μέρες της Σμύρνης μέσα από τις ιστορίες που έλεγε σε αυτόν και στα αδέρφια του στο Μεξικό. Το ξεχωριστό σε αυτό το βιβλίο είναι ότι είναι από τις λίγες φορές που περιγράφεται η τραγωδία των Ελλήνων της Σμύρνης με τόσες λεπτομέρειες. Είναι από τα ελάχιστα βιβλία, πέραν των ιστορικών, που περιγράφουν τις τελευταίες στιγμές της τόσο ξεχωριστής αυτής πόλης.


Ο Νικίας, ο πατέρας του συγγραφέα, είναι ένα πρώην στρατιώτης και πλέον πρόσφυγας, ο οποίος επιστρέφει στη Σμύρνη και αντικρίζει την απόλυτη φρίκη. Περιπλανιέται στα σοκάκια, τους δρόμους, τα μουσεία, τους κινηματογράφους, το νεκροταφείο, τις Εκκλησίες και την προκυμαία της πόλης και ψάχνει τη χαμένη αίγλη της και τον έρωτά του. Περιπλανιέται στο χάος και οι αναμνήσεις ζωντανεύουν μέσα στο μυαλό του. Και μαζί με τις αναμνήσεις του ταξιδεύουμε και εμείς στη Σμύρνη του πολιτισμού, της κουλτούρας, του εμπορίου και της οικονομικής ευρωστίας. Παράλληλα, όμως, περιπλανιόμαστε στα συντρίμια της πόλης, αντικρίζουμε την κτηνωδία των εχθρών, ακούμε τις φωνές απόγνωσης των Αρμενίων και των Ελλήνων, δακρύζουμε μπροστά στο σκηνικό του ολέθρου και νοιώθουμε οργή για όλους αυτούς που έβλεπαν και δεν έκαναν τίποτα, για όλους αυτούς που ξεπούλησαν την ανθρώπινη ζωή στο βωμό των συμφερόντων, οικονομικών και πολιτικών.

Ο Ομέρο Αρίτζις μέσα από την ποιητική του γλώσσα προσφέρει ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία. Ένα ταξίδι το οποίο έχει συνταξιδιώτες τις ζωντανές εικόνες και περιγραφές, οι οποίες δημιουργούνται μέσα από την αφήγηση του συγγραφέα. Είτε έχεις διαβάσει για την καταστροφή στη Σμύρνη, είτε απλά είσαι γνώστης του γεγονότος, χωρίς περεταίρω γνώσεις, ο Ομέρο Αρίτζις προσφέρει μέσα από την ιστορία του πατέρα του ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στη Σμύρνη του 1922. Το σπουδαιότερο, όμως, είναι ότι μέσα από την αφήγησή του μας προσφέρει μία συγκλονιστική συνειδητοποίηση, «homo hominis lupus». «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος». 
Χαρακτηριστικά

Η Σμύρνη στις φλόγες
Ομέρο Αρίτζις
μετάφραση: Χριστίνα Θεοδωροπούλου
Εκδόσεις Πατάκη, 2016
174 σελ.
ISBN 978-960-16-6141-4

Περίληψη οπισθοφύλλου 

Περιγραφή Με άξονα την πολεµική σύγκρουση ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία µεταξύ 1919 και 1922, που κορυφώνεται µε τον διωγµό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία και την καταστροφή της Σµύρνης, ο ΟµέροΑρίτζις αφηγείται τις δραµατικές συνέπειες του διωγµού αυτού.

O Νικίας, ένας Έλληνας πρώην στρατιώτης και τώρα πρόσφυγας, θα πρέπει να αντιµετωπίσει την επιστροφή σε µια πατρίδα ριζικά µεταµορφωµένη από την αντάρα του πολέµου. Ωστόσο, είναι ακόµη ικανός να ζωντανεύει τις πιο µύχιες αναµνήσεις της ζωής του, ως και την ίδια την υπόσχεση του έρωτα. Περιπλανιόµαστε µαζί του στους δρόµους της κατεστραµµένης πόλης, συγχέουµε τους ήχους της απόγνωσης µε τις φωνές των αρχαίων ποιητών που µας τραγουδούν το ένδοξο παρελθόν της «πόλης της ζωής» και µας εµψυχώνουν για να παραµείνουµε ζωντανοί. Καθώς κινούνται σαν οµηρικάφαντάσµατα, χαµένα µέσα σ’ αυτό το σκηνικό του ολέθρου, τα πρόσωπα αυτού του έργου δηµιουργούν στον µυηµένο αναγνώστη µια αίσθηση οικειότητας, ενώ στον νεοφώτιστο προσφέρουν ένα συναρπαστικό ιστορικό και µυθολογικό οδοιπορικό το οποίο, κατά το πρότυπο της κλασικής εποποιίας, συνορεύει τόσο µε το ηρωικό στοιχείο, όσο και µε το φοβερό και φωτίζει τα εσώτερα βάθη της ανθρώπινης ψυχής.

Ο αναγνώστης του Η Σµύρνη στις φλόγες θ’ ανακαλύψει πως τα αιµατηρά γεγονότα της καταστροφής της Σµύρνης φωτίζονται µε µεγάλη µαεστρία από την ποιητική γλώσσα του Αρίτζις, ο οποίος πέρα από την αφήγηση έχει τη ικανότητα να αναπλάθει πολύ ζωντανά εικόνες και καταστάσεις. 

Κριτική Βιβλίου: Χρυσή -Σίσυ Αγγελίδου
Συντονισμός Άρθρου:Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname