Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016

Άσπρα Γάντια: Συνέντευξη με τον Πέτρο Γαλιατσάτο.

Τα Άσπρα Γάντια του συγγραφέα Πέτρου Γαλιατσάτου είναι μια αστυνομική περιπέτεια μεθυσμένη από νότες ακριβό αλκοόλ, σκληρά ναρκωτικά , παράνομο τζόγο και ματωμένα διαμάντια. 
Ελάτε να γνωρίσουμε τον συγγραφέα και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για το συγγραφικό του έργο.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚO
Ο Πέτρος Γαλιατσάτος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ανεξάρτητος σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων και παραδίδει μαθήματα σε σχολές που έχουν άμεση σχέση με την επαγγελματική του εμπειρία. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Ζει στο Παγκράτι. Τα Άσπρα γάντια είναι το πρώτο του βιβλίο.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

Kαλησπέρα κε Γαλιατσάτο.

Θα ήθελα εκ των προτέρων να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας στο πλάνο των αφιερωμάτων μας στην σελίδα "Θεματοφύλακες Βιβλίων " και το πολύτιμο χρόνο που αφιερώνετε ώστε να διεκπεραιωθεί η συνέντευξη στο blog μας. 

Ξεκινώντας τις ερωτήσεις , θα ήθελα να πείτε στους αναγνώστες μας σε ποια ηλικία ανακαλύψατε την αγάπη σας για την συγγραφή αλλά και πω πότε αποφασίσατε να διευρύνετε τους ορίζοντες σας στον λογοτεχνικό κόσμο ως συγγραφέας ..

Π.Γ: Σε σχετικά μεγάλη ηλικία ανακάλυψα την αγάπη για την συγγραφή. Προηγήθηκε όμως μία μεγάλη περίοδος, κατά την οποία είχα χάσει το δρόμο μου, την επαφή με τον εαυτό μου και δεν ήξερα τι ήθελα να κάνω ή τι να ζητήσω από τη ζωή μου.

Και, κάπως έτσι έφτασα σε ένα σημείο καμπής και έπρεπε να αποφασίσω τι τελικά θέλω να κάνω. Ήταν 2009 όταν αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο γραφής, το οποίο δεν ήταν μόνο δημιουργική γραφή αλλά και πολλά άλλα μαζί. Κάπως έτσι μπήκα στο σεμινάριο «Αφήγηση Ζωής» της Κρυσταλίας Πατούλη. Τότε άρχισα το γράψιμο, είδα και έμαθα πολλά πράγματα για τον εαυτό μου, αλλά κυρίως ανακάλυψα το πάθος μου για την γραφή.

Εκείνη ήταν και η περίοδος που αποφάσισα ότι θέλω να γράψω κάτι ολοκληρωμένο. Νόμιζα ότι θα ήταν διήγημα, κατέλυξε όμως να είναι μυθιστόρημα.

Από που αντλείτε την έμπνευση σας κι τι ερεθίσματα δέχεστε ;

Π.Γ: Έμπνευση και ερεθίσματα μου δίνει η ίδια η ζωή. Των φίλων και γνωστών μου, των συνεργατών μου αλλά και η δική μου.

Υπάρχει κάποιος συγγραφέας που θαυμάζετε και τον θεωρείτε “επιρροή”;

Π.Γ: Θαυμάζω πάρα πολύ τον Γιάννη Μακριδάκη. Ο τρόπος γραφής του είναι μοναδικός. Και είναι από τους ελάχιστους συγγραφείς από τους οποίους δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο βιβλίο.

Αν μιλήσουμε όμως για καθαρά αστυνομική λογοτεχνία, πιστεύω πως δεν έχω μία συγκεκριμένη επιρροή αλλά από διαφορετικές από πολλούς συγγραφείς. Έτσι μπορώ να πω πως θαυμάζω πολλούς. Ορισμένοι είναι οι: John Le Carre, James Ellroy, Dennis Lehane, Michael Connelly, Arne Dahl και άλλοι πολλοί.

Τα "Άσπρα Γάντια" είναι το πρώτο σας συγγραφικό έργο πως αισθάνεστε που το κρατάτε στα χέρια σας και επιτέλους "οι σκέψεις σας είναι προσβάσιμες στο ευρύ αναγνωστικό κοινό";

Π.Γ: Η στιγμή που κράτησα για πρώτη φορά ένα αντίτυπο του βιβλίου μου στα χέρια μου είναι αξέχαστη. Ένιωσα συγκίνηση και υπερηφάνεια. Εκείνη την στιγμή συνειδητοποίησα ότι κατάφερα να πραγματοποιήσω ένα όνειρό μου. Ένα όνειρο που εγώ το πίστευα, αλλά οι περισσότεροι φίλοι και γνωστοί μου δεν πίστευαν ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω.

Και τώρα είναι εύκολα προσβάσιμο στους αναγνώστες της αστυνομικής λογοτεχνίας και όχι μόνο.

Παρουσιάσετε μας με λίγα λόγια τα "Άσπρα γάντια "

Π.Γ: Ήρωας του βιβλίου είναι ο Μάικ Ζάκρος, ένας άντρας που επιστρέφει στην Αθήνα μετά από χρόνια παραμονής στο εξωτερικό. Έφυγε από την Ελλάδα πριν από χρόνια, προσπαθώντας να ξεφύγει από το παρελθόν του. Ο άνθρωπος όμως που του έσωσε τη ζωή στο παρελθόν, τώρα τον καλεί πίσω στην Ελλάδα. Και ζητάει από τον Μάικ να του κάνει μία εκδούλευση και να κλείσουν με αυτό τον τρόπο τις εκκρεμότητες που έχουν αφήσει οι δύο τους.

Τελικά, όπως αποδεικνύεται άλλη μία φορά, κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από τις πράξεις του παρελθόντος. Το παρελθόν υπάρχει και μας ακολουθεί και εμείς απλά πρέπει να το αποδεχτούμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Έτσι και ο ήρωας του βιβλίου «Άσπρα Γάντια», αποφασίζει τελικά να αντιμετωπίσει τις επιλογές του παρελθόντος και να προχωρήσει μπροστά. Στη διαδρομή του αυτή θα βρεθεί να εργάζεται ως μπάτλερ στον πρέσβη της Νοτίου Αφρικής και θα έρθει αντιμέτωπος με πολλά ηθικά διλλήματα.Ένα βίντεο απο τους Θεματοφύλακες Βιβλίων για τον συγγραφέα Πέτρο Γαλιατσάτο και το βιβλίο του "Λευκά γάντια", των εκδόσεων Παπαδόπουλος.

Οι λάτρεις των κατασκοπικών ιστοριών, είμαι σίγουρη πως θα λατρέψουν το βιβλίο σας μιας και βασίζεται στις αρχές της “Γκανγκστερικής Θεωρίας”(Τζόγος , ναρκωτικά, δολοπλοκίες, προστασία, δολοφονίες κλπ.) Δεδομένου ότι αυτού του είδους οι ιστορίες βασίζονται σε “κλισέ” δεν φοβηθήκατε μήπως γράψετε κάτι κοινότυπο; Πως διαχειριστήκατε τις σκέψεις σας ώστε να υπάρχει μια αρμονική αλληλουχία γεγονότων (πλοκή) δώστε να οξύνει το ενδιαφέρον του αναγνώστη;

Π.Γ: Ναι, η αλήθεια είναι ότι τα «Άσπρα Γάντια» περιλαμβάνουν όλες τις αρχές της Γκανγκστερικής Λογοτεχνίας». Η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα καθόλου ότι θα γράψω κάτι κλισέ. Ναι, είχα όλα τα κλισέ στο μυαλό μου και προσπάθησα αρκετά για να τα αποφύγω. Δεν ήθελα να γράψω κάτι κοινότυπο. Σε αυτό με βοήθησε όμως και ότι ο ήρωας του βιβλίου είναι ένας μπάτλερ.

Πρώτα ονοματοδότησα όλους τους ήρωες του βιβλίου. Στην αρχή σκεφτόμουν ο πρέσβης να είναι άλλης χώρας, το όνομα του Κρούγκερ όμως με οδήγησε στην Νότια Αφρική. Επιπλέον με βοήθησε ότι γνώριζα κάποια ελάχιστα πράγματα για τους Μπόερς και με ενδιέφερε η ιστορία τους.

Βασικά με δυσκόλεψε λίγο ο τρόπος που θα παρουσίαζα την ιστορία των Μπόερς, αλλά η Μανίνα Ζουμπουλάκη, η οποία ήταν και το πρώτο άτομο που διάβασε το πρωτόλειο του βιβλίου μου, με βοήθησε πάρα πολύ σε αυτή μου την δυσκολία και μου έδειξε έναν διαφορετικό τρόπο που θα μπορούσα να παρουσιάσω την ιστορία των Μπόερς και του Κρούγκερ. Αλλά αυτή ήταν η κύρια δυσκολία που μου παρουσιάστηκε.

Μάικ Ζάκρος, ο κεντρικός χαρακτήρας από το μυθιστόρημα "Άσπρα Γάντια". Σκιές τυλίγουν το παρελθόν ενώ η υπομονή κι η ευγένεια δίνει θέση στην προσωπικότητα του μπάτλερ! Ποιο είναι εκείνο το χαρακτηριστικό γνώρισμα που τον καθιστά δυνατό να φέρει εις πέρας την αποστολή του, το ξεκαθάρισμα λογαριασμών;

Π.Γ: Το κύριο χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι οι πιστή τήρηση ορισμένων ηθικών κανόνων και ορίων που ο ίδιος έχει θέσει και τα οποία δεν προτίθεται να παραβεί, για οποιονδήποτε λόγο.

Ενώ στο παρελθόν, λειτουργούσε χωρίς να υπάρχουν όρια, στο παρόν της ιστορίας τα όρια που ο ίδιος έχει θέσει, καθορίζουν τις αποφάσεις και τις πράξεις του.


Καταφύγατε σε αναζήτηση πληροφοριών για το ιστορικό υπόβαθρο της νοτίου Αφρικής, τους Μπόερς, τον πυρετό του χρυσού και τους πολέμους εναντίον των Βρετανών; Θεωρώ πως είναι μια καλή ευκαιρία ώστε οι αναγνώστες να πληροφορηθούν για τις καταστάσεις που λάμβαναν χώρα.

Π.Γ: Χρειάστηκε να διαβάσω από πολλές και διαφορετικές πηγές για την ιστορία των Μπόερς, ενώ ταυτόχρονα βρήκα, σε ηλεκτρονική μορφή, την αυτοβιογραφία του Κρούγκερ στα αγγλικά. Διάβασα μεγάλο μέρος της, απλά για να κατανοήσω καλύτερα την προσωπικότητα του προγόνου του πρέσβη και τις καταβολές του ιδίου.

Η ιστορία των Μπόερς και του πολέμου τους με τους Βρετανούς είναι μία ιστορία άγνωστη στην Ελλάδα και καλό είναι να μαθευτεί. Κυρίως γιατί ήταν πόλεμοι αποικιοκρατικοί, στους οποίους εμφανίστηκαν, για πρώτη φορά, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Εγώ έτσι ανακάλυψα ότι αυτά ήταν εφεύρεση των Βρετανών και όχι της ναζιστικής Γερμανίας.

Υπήρχε κάτι που σας δυσκόλεψε κατά την συγγραφή του έργου σας ; Σε πόσο καιρό το ολοκληρώσατε ;

Π.Γ: Αυτό που με δυσκόλεψε περισσότερο από όλα ήταν η έλλειψη χρόνου. Καθότι εργάζομαι ως ωρομίσθιος εκπαιδευτικός, το ωράριό μου είναι υπερπλήρες και ο ελεύθερος χρόνος μου ελάχιστος. Και προσπαθώ πάντοτε σε αυτόν τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο να μαζέψω το μυαλό μου, να αποκλείσω όλες τις άλλες σκέψεις και να γράψω.

Με αυτές τις συνθήκες, κατάφερα να ολοκληρώσω το πρώτο μου βιβλίο σε δύο έτη και δύο μήνες.

Το δεύτερο, με δυσκολεύει περισσότερο.

Β.Μ: Κατά την γνώμη σας, ποια είναι χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου βιβλίου;

Π.Γ: Ένα επιτυχημένο βιβλίο πρέπει να έχει καταρχάς καλή πλοκή, ενδιαφέροντες και ολοκληρωμένους χαρακτήρες, ενώ πρέπει να παρουσιάζει και μία σταθερή και συνεχή ροή. Τώρα, ειδικά για τα βιβλία αστυνομικής και κατασκοπικής λογοτεχνίας, ίσως, κατ’ εμένα το βασικότερο από όλα, είναι ναμ ην παρουσιάζει η πλοκή και η ροή κοιλία. Να μην υπάρχει ούτε ένα σημείο που ο αναγνώστης θα κουραστεί.

Ολοκληρώνοντας τι θα θέλατε να πείτε στους αναγνώστες σας , αλλά κι σε όλους εκείνους που θα επιλέξουν να διαβάσουν την κατασκοπική περιπέτεια σας.

Π.Γ: Σε όλους όσους θα επιλέξετε να διαβάσετε το βιβλίο μου, θέλω εκ των προτέρων να σας ευχαριστήσω για την επιλογή σας και από την άλλη εύχομαι να περάσετε με τα «Άσπρα Γάντια» ορισμένες όμορφες στιγμές.

Ως Βασιλική Μπούζα σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνεργασία μας και για την υπέροχη συνέντευξη που παραχωρήσατε στο blog μας. Εκ μέρους των Θεματοφυλάκων σας εύχομαι καλή συγγραφική πορεία και πάντα έμπνευση και δημιουργικότητα. 

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣΣυνέντευξη Επιμέλεια Άρθρου: 
Βασιλική Μπούζα
Επεξεργασία Οπτιακουστικόυ υλικού: 
Νάγια Γ Μητροπούλου

Πληροφορίες: http://www.epbooks.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname