Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

Συνέντευξη με τον Γιώργο Περισανίδη

Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων, ως επίσημοι χορηγοί, στο φεστιβάλ Όψεις του Φανταστικού που διοργανώνουν οι εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, έχουν την χαρά να φιλοξενούν σήμερα τον συγγραφέα του βιβλίου "Η Ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα", Γιώργο Περισανίδη που μας μιλάει για την έκδοση του πρώτου του βιβλίου. Αν θέλετε και εσείς να τον γνωρίσετε, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την συνέντευξη που ακολουθεί.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Γιώργος Περισανίδης γεννήθηκε το 1973 στην Ροδιά Ηλείας. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο Βίζμπαντεν της Γερμανίας και το 1982 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Το 1991 ξεκίνησε να φοιτά στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ το 1996 έγινε η πρώτη του γνωριμία με το διαδίκτυο.
Το 2000, εποχή που κατά κάποιον τρόπο ξεκίνησαν να αναγνωρίζονται πιο δυναμικά οι δυνατότητες του διαδικτύου στην Ελλάδα, τον βρήκε έτοιμο και ξεκίνησε να εργάζεται παρέχοντας Υπηρεσίες Internet. Η ενασχόληση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα κυρίως με την κατασκευή ιστοσελίδων και την αξιοποίηση των social media.

Η εξιδεικευμένη γνώση του πάνω στις λειτουργίες των social media, του έδωσε την δυνατότητα να μπορεί να ασχοληθεί με την προώθηση Καλλιτεχνών και Υπηρεσιών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, youtube, twitter κ.λ.π).

Με το μυθιστόρημα και τον κινηματογράφο είχε μια “ερωτική”σχέση που ξεκίνησε από τα παιδικά του χρόνια και κρατάει ως σήμερα.

Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα είναι το πρώτο του μυθιστόρημα που συνδυάζει την επαγγελματική του ιδιότητα με την μεγάλη του αγάπη…


Ένα video με αφορμή το αφιέρωμα στον συγγραφέα Γιώργο Περισανίδη και το βιβλίο του "Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα"" των εκδόσεων Συμπαντικές Διαδρομές για την σελίδα Θεματοφύλακες βιβλίων.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη με τον Γιώργο Περισανίδη. Ο τίτλος του βιβλίου του “Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα”. Ένα βιβλίο που ήμουν απίστευτα τυχερή να κερδίσω μέσω ενός διαγωνισμού και να το έχω στα χέρια μου με την αφιέρωσή του. Τολμώ να ομολογήσω ότι διαβάζοντας το, ήθελα πολύ να έχω την ευκαιρία να γίνει κάποτε αυτή η συνέντευξη. Και να τελικά που βρισκόμαστε εδώ. Πάμε λοιπόν να τον γνωρίσουμε, καθώς και το βιβλίο του, το οποίο  κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Συμπαντικές Διαδρομές”.

Q1) Τι πραγματεύεται “Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα”;

Γ.Π.: Είναι ένα multitasking μυθιστόρημα, "Πολυμεσικό", "Διαδραστικό", που ψηλαφίζει την ερωτική σύγχυση που δημιουργείται από τη σύγκρουση της ψηφιακής μας εκδοχής με την πραγματική.

Q2) Από πού προήλθε η ιδέα για το θέμα του βιβλίου; Υπήρξε κάποιο γεγονός που το ενέπνευσε;

Γ.Π.: Όσο πιο πολύ ασχολούμουν με το διαδίκτυο τόσο λιγότερο διάβαζα! Η σκέψη αυτή μου γέννησε τον εξής προβληματισμό:

Περνάω την ημέρα μου έχοντας ανοιχτό το facebook, “τσατάροντας” στον messenger, ακούγοντας μουσική στο youtube, ενώ ταυτόχρονα μιλώ στο κινητό μου, με ανοιχτή ίσως και την τηλεόραση και κάνοντας διάλογο με κάποιον που μπορεί να είναι σπίτι.

Πέρναγα την ημέρα μου, δηλαδή, λειτουργώντας στο multi-tasking (ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών ενεργειών) και όσο μεγαλύτερη γινόταν η επαφή μου με την τεχνολογία τόσο μεγαλύτερος και ο εθισμός μου στο multi-tasking!

Το βιβλίο, όμως, είναι μια διαδικασία που “απαιτεί” single-tasking (όταν μόνο ένα πρόγραμμα μπορεί να εκτελείται μία χρονική στιγμή).

Όμως ερεθίζοντας τον εγκέφαλο να λειτουργεί σε διαδικασία multi-tasking, είναι δύσκολο μετά να συγκεντρωθεί στο single-tasking!

Οι διαδικασίες που απαιτούν single-tasking θα ξεπεραστούν σταδιακά από τα νέα δεδομένα της εποχής!

Μπορεί όμως ένα μυθιστόρημα να είναι multi-tasking;

Η σκέψη αυτή “γέννησε” το πρώτο μου μυθιστόρημα, την “ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα”.

Q3) Εσύ τι γνώμη έχεις για τον “έρωτα” μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης; Κατά πόσο πιστεύεις ότι έχουν αντικαταστήσει τον παραδοσιακό έρωτα;

Γ.Π.:  Θα σου απαντήσω με ένα απόσπασμα από το βιβλίο μου

“...Τι ήταν αυτό που έκανε τον έρωτα πενήντα μόλις χρόνια από το σήμερα, να μοιάζει αιώνιος; Ο άνθρωπος καμιά στιγμή της ιστορικής εξέλιξής του δεν ερωτευόταν με τον ίδιο τρόπο. Σήμερα ο χρόνος τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, σχετικά με τον ρυθμό με τον οποίο κυλούσε παλιότερα. Εξαιτίας των τεχνολογικών καινοτομιών που γεννήθηκαν στα τέλη του 20ου αιώνα, και κυρίως χάρη στο ίντερνετ, αποκτήσαμε πρόσβαση σε πληροφορίες και εφαρμογές γρήγορα, πληρώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών. Μια επιτάχυνση που σκεπάζει με λήθη τα πάντα. Χάθηκε η βραδύτητα! Χάθηκε ο ρυθμός της απόλαυσης και της μνήμης! Τρέχουμε, τρέχουμε, τρέχουμε! Συλλέγουμε εμπειρίες, μνήμες, τους ανθρώπους τους ταξινομούμε σε κάποιο ψηφιακό άλμπουμ, κάνουμε κάποιο σχόλιο στο facebook και μετά τα προσπερνά η ζωή μας, που τρέχει με αυτόν τον ιλιγγιώδη ρυθμό...
Δεν νομίζω πως σήμερα είμαστε λιγότερο ρομαντικοί απ’ ό,τι πριν πενήντα χρόνια! Όχι! Απλά ζούμε αυτά που κάποιος παλιότερα απορροφούσε σε μια δεκαετία, μέσα σε έναν μήνα!
Έχει χαθεί η πεποίθηση του αιώνιου έρωτα, επειδή η αιωνιότητα εμπεριέχει άπειρα δεδομένα... Τόσα δεδομένα, που η ζωή ενός ανθρώπου μοιάζει ασήμαντη... Πιο σωστά... Μετά βίας γίνεται διακριτή!...”

Q4) Παιδική ηλικία. Ποιο παραμύθι αγάπησες και γιατί;

Γ.Π.:  Όχι ακριβώς παραμύθια... Μεγάλωσα με τις ιστορίες της Πηνελόπης Δέλτα και πιο κλασικά μυθιστορήματα, όπως “Οι μεγάλες προσδοκίες” του Ντίκενς.

Q5) Το μονοπάτι της συγγραφής λοιπόν… Τι σε έκανε να θέλεις να ενταχθείς σε έναν τόσο ανταγωνιστικό ομολογουμένως χώρο;

Γ.Π.: Θα σου απαντήσω με ένα αγαπημένο μου ρητό:

”…Είτε γράψε κάτι που αξίζει να διαβαστεί είτε κάνε κάτι που αξίζει να γραφτεί…” Βενιαμίν Φραγκλίνος

Q6) Κατά πόσο θα μπορούσες να πεις ότι παίζει πια ρόλο η ματιά του συγγραφέα στην ματιά του αναγνώστη; Επηρεάζει η μία την άλλη;

Γ.Π.:  Από τη στιγμή που τελειώνει οποιοδήποτε έργο τέχνης, δεν ανήκει πια στον δημιουργό του. Είναι η “ματιά” του κοινού που το επαναπροσδιορίζει. Για παράδειγμα, ο Μάλαμας με την “Πριγκηπέσσα” έγραψε ένα αργόσυρτο τσιφτετέλι, ο κόσμος όμως αποφάσισε να το χορεύει σαν ζεϊμπέκικο...

Q7) Υπάρχει κάτι νέο που ετοιμάζεις αυτόν τον καιρό; 

Γ.Π.:  Έχω σχεδόν ολοκληρώσει το δεύτερο μυθιστόρημά μου. Βασίζεται πάλι στη λογική του multitasking, εμπλουτισμένο με μετανεωτερικές αφηγηματικές τεχνικές, αλλά περισσότερα δεν θέλω να πω ακόμα.

Q8) Θα μπορούσες να φανταστείς τον εαυτό σου να μην ασχολείται με την συγγραφή καθόλου;

Γ.Π.:  Όχι πια! Νομίζω ότι αφού ξεκίνησα και εκτέθηκα, θα γράφω! Δεν έχω άλλη επιλογή!

Q9) Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που ορίζει τη φύση ενός συγγραφέα;

Γ.Π.: Η προσπάθεια του να συλλάβει μια στιγμή που έχουμε ζήσει όλοι και να την αναλύσει με τέτοιο τρόπο που δεν τον είχε σκεφτεί κανείς άλλος ως τότε. Γράφουμε για να φωτίσουμε  με διαφορετικό τρόπο και άλλη οπτική γεγονότα που όλοι έχουμε ζήσει.

Q10) Θα θέλαμε να στείλεις ένα μήνυμα στα μέλη μας. Τι θα συμβούλευες στους νέους συγγραφείς που τώρα κάνουν τα πρώτα βήματα στο να κυνηγήσουν το όνειρό τους;

Γ.Π.:  Το να γράφεις σήμερα είναι από μόνο του παράτολμο! Αυτοί που θα φτάσουν ως εκεί δεν χρειάζονται επιπλέον συμβουλές.

Γιώργο σου ευχόμαστε το βιβλίο σου να αγαπηθεί από το αναγνωστικό κοινό και να έχεις μια επιτυχημένη συγγραφική πορεία. Σε ευχαριστούμε θερμά για τη συνέντευξη που δέχτηκες να μας παραχωρήσεις. Να είσαι πάντα καλά και δημιουργικός.ΥΠΟΘΕΣΗ

Log in, στην συνέχεια add και inboxing…
Άλλο ένα βαρετό απόγευμα που ξεκίνησε να έχει ενδιαφέρον...

Οι αμυδρές ατέλειες στην περιφέρεια, τα λίγα πιο στραβά πόδια και κάποια σημάδια ακμής στο πρόσωπο δεν έχουν πλέον σημασία. Σημασία έχει η selfie που θα μπει φωτογραφία προφίλ να είναι σωστά τραβηγμένη και να φαίνεται το τατουάζ στο χέρι που είναι ένα φετίχ που σίγουρα οι mutual θα έχουνε προσέξει.

Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα είναι ένα σχεδόν διαδραστικό μυθιστόρημα!  Ο έρωτας στα χρόνια του  facebook, χτίζεται και γκρεμίζεται γρήγορα και «αναίμακτα».

Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου, περιγράφει ερωτικές ιστορίες του σήμερα. 
Η Άννα είναι με τον Φάνη και ο Πέτρος με την Μαρία. Η ζωή τους όμως περιπλέκεται όταν βρίσκονται «συνδεδεμένοι» στην πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα «εισβάλλει» με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε ταινίες, σε τραγούδια και σε άλλα μυθιστορήματα. Με όχημα το διαδίκτυο γίνεται ένα “πολυμεσικό” μυθιστόρημα που κρατάει περίπου όσο μια ταινία...

Είναι ένα νέου τύπου μυθιστόρημα...ψηφιακό, πολυμεσικό, διαδραστικό!

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Facebook Profile:
https://www.facebook.com/george.perisanidis
Τι είναι Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα:
https://www.youtube.com/watch?v=jSDPIndUZZ8

Περισσότερα για το βιβλίο:

Συνέντευξη - Οπτικοακουστικό Υλικό: Νάγια
Γούγου - Μητροπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname