Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

Κριτική:Ματωμένη Μαργαρίτα

Παραμονή της γιορτής του Μεσοκαλόκαιρου και ένα κορίτσι πέφτει θύμα βιασμού. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα ο πάστορας και η γυναίκα του αυτοκτονούν, όπως αρχικά δείχνουν τα στοιχεία. Την ίδια στιγμή ένας άντρας ασιατικής καταγωγής σκοτώνεται σε τροχαίο. Τις υποθέσεις αναλαμβάνει η ομάδα του Άλεξ Ρεστ και η Φριεντρίκα Μπέργιμαν. Και παρά τις όποιες δυσλειτουργίες που προκύπτουν, λόγω προσωπικών αντιπαθειών, ο Άλεξ φροντίζει και κρατάει τις ισορροπίες μέσα στην ομάδα του και καταφέρνει να λύσει τα μυστήρια των υποθέσεων. Η «Ματωμένη Μαργαρίτα» είναι ένα βιβλίο αστυνομικό, κοινωνικό, συναισθηματικό. Η Ohlsson παίζοντας με τις λέξεις συνθέτει μία ιστορία αποτελεούμενη από παράλληλες ιστορίες, χωρίς να κουράζει, να μπερδεύει και να περιπλέκει τον αναγνώστη.

Με γρήγορους ρυθμούς αφηγείται τόσο τις ανθρώπινες ιστορίες των πρωταγωνιστών, όσο και τις κοινές ιστορίες των θυμάτων. Πλέκει με ξεχωριστό τρόπο τις συναισθηματικές αναζητήσεις της Φιεντρίκα, η οποία θα φέρει στον κόσμο το παιδί του παντρεμένου συντρόφου της, την αντικοινωνική συμπεριφορά του αστυνομικού ο οποίος θα κληθεί να πάει σε ψυχολόγο, καθώς και τον ανταγωνισμό δύο αστυνομικών ο οποίος τους ωθεί να δώσουν το 100% προκειμένου να ξεχωρίσουν. Και μέσα από όλα αυτά φανερώνονται τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας, η προβληματική επικοινωνία των ανθρώπων και η επιθυμία για προβολή και δύναμη, αποτυπώνοντας μία άλλη σουηδική πραγματικότητα.

Τέλος, η Ohlsson παρέχοντας στοιχεία τόσο όσο πρέπει για να κεντρίσει το ενδιαφέρον, με μετακινήσεις από τόπους σε τόπους και με υπονοούμενα, δίνει στον αναγνώστη τη δυνατότητα να συνθέσει το παζλ των δολοφονιών, να σκεφτεί ποιος είναι ο συνδετικός κρίκος στις υποθέσεις αυτές και να τον φέρει αντιμέτωπο με ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια προβλήματα του σύγχρονου κόσμου. Εμπόριο ανθρώπων, εκμετάλλευση προσφύγων και ένα κύκλωμα δράσης από την Ταϊλάνδη μέχρι την Ευρώπη, με εμπλεκόμενους ακόμα και μέσα από την Εκκλησία, σε συνδυασμό με μία γυναίκα με ψυχολογικά προβλήματα, προσφέρουν ένα ολοκληρωμένο αστυνομικό θρίλερ. Η σκληρή πραγματικότητα και οι νοσηρές σκέψεις μίας γυναίκας με ψυχολογικά προβλήματα φέρνουν στην επιφάνεια οικογενειακά μυστικά, πάθη, εμμονές και ξεσκεπάζουν την υποκρισία και την απληστία. 

Xαρακτηριστικά

  • Kristina Ohlsson
  • Ματωμένη μαργαρίτα
  • μετάφραση: Γιώργος Μπαρουξής 
  • ΙSBN: 978-960-566-389-6
  • Σελίδες: 464
  • Ημερομηνία έκδοσης: 08/04/2014
  • Διαβάστε απόσπασμα
  •  Αγοράστε το

Περιγραφή οπισθόφυλλου

Η δεύτερη περιπέτεια της Φριεντρίκα Μπέργιμαν

Πριν από δεκαπέντε χρόνια, μια έφηβη πέφτει θύμα επίθεσης και βιασμού καθώς μαζεύει λουλούδια την παραμονή της Γιορτής του Μεσοκαλόκαιρου. 

Στο παρόν ένας άντρας πέφτει θύμα τροχαίου και τον εγκαταλείπουν στο οδόστρωμα. Δεν έχει πάνω του κανένα στοιχείο ταυτότητας, κανείς δεν τον δηλώνει αγνοούμενο ούτε καταζητείται από την αστυνομία. Ταυτόχρονα ένας παπάς και η γυναίκα του βρίσκονται νεκροί – προφανώς είναι αυτοκτονία. 

Η Φριεντρίκα Μπέργιμαν, μαζί με την ομάδα του Άλεξ Ρεχτ, αναλαμβάνουν τις ασύνδετες μεταξύ τους υποθέσεις. 

Οι έρευνες οδηγούν σε ένα μυστικό δίκτυο δουλεμπορίου που φτάνει ως την Μπανγκόκ.
Καθώς η αστυνομία ξεσκεπάζει την υποκρισία που καλύπτει τη λειτουργία του δικτύου, θα βρει ίχνη που θα οδηγήσουν σ’ ένα έγκλημα της δεκαετίας του 1980 που δεν καταγγέλθηκε ποτέ και οι συνέπειές του φτάνουν ως το σήμερα.

Κριτική Βιβλίου :Χρυσή Σίσυ Αγγελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname