Σάββατο, 23 Απριλίου 2016

Κριτική: Η κόρη του ταριχευτή - Kate Mosse

Η άποψη μου

Σάσεξ, 1912 … «Όταν μεσάνυχτα τα καμπαναριά χτυπούν, εκεί μπροστά στην εκκλησία, οι δύστυχες ψυχές περνούν…». Στο νεκροταφείο της εκκλησίας της Παρθένου Μαρίας και του Άγιου Πέτρου οι άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί και παρακολουθούν τη γιορτή. Παραμονή του Αγίου Μάρκου και σύμφωνα με τον θρύλο οι ψυχές όσων πρόκειται να πεθάνουν μέσα στη χρονιά θα φανούν να περνούν μέσα στην εκκλησία
.
Ένας θρύλος ξεχασμένος στην περιοχή του Σάσεξ. Όχι, όμως και στο Φίσμπουρν. Η Κόνι Γκίφορντ στέκεται κρυμμένη και παρακολουθεί. Το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα. Πουλιά πετάγονται στον αέρα και μία γυναίκα κείτεται νεκρή. Και το μυστήριο ξεκινά.

Η εικοσιδυάχρονη Κόνι Γκίφορντ ζει με τον πατέρα της στην απομακρυσμένη κατοικία τους στους βαλτότοπους του Φίσμπουρν. Παρέα με γούνες, πούπουλα και μαύρα χάντρινα μάτια, εξασκεί την τέχνη της ταρίχευσης, κληρονομιά του πατέρα της. Η επαγγελματική και προσωπική κατάρρευσή του τον έχουν οδηγήσει στο ποτό. Όμως, το πτώμα μίας γυναίκας κοντά στο σπίτι τους, θα ξυπνήσει σε όλους μνήμες. Ο πατέρας της αρχίζει να φέρεται περίεργα, η ίδια προσπαθεί να θυμηθεί τι έχει συμβεί στο παρελθόν και άγνωστοι άντρες εμφανίζονται από το πουθενά. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την πτώχευση του πατέρα της; Ποιος και γιατί σκότωσε τη γυναίκα; Και όλοι αυτοί οι «αξιότιμοι» άντρες της υψηλής κοινωνίας γιατί αναζητούν τον πατέρα της;

Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντώνται σταδιακά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Η Kate Mosse με την εξαιρετική της γραφή, τις ζωντανές περιγραφές, προσφέρουν μία μοναδική, σκοτεινή, γεμάτη μυστήριο αστυνομική ιστορία. Υπέροχο, γοτθικού τύπου, μυστήριο, ατμοσφαιρικό, σε τοποθετεί στο γκρίζο τοπίο της περιοχής και στο πέπλο μυστηρίου της εποχής, όπου οι δοξασίες, οι μάγισσες, οι οιωνοί, κυριαρχούσαν. Μέσα από τις σελίδες του νοιώθεις το σκοτάδι, την ομίχλη να σε τυλίγει, ακόμα κι αν έξω έχει ηλιοφάνεια.

«Το αίμα ζητά αίμα» αναφέρει η πρωταγωνίστρια και η Kate Mosse μας το προσφέρει απλόχερα. Αγωνία, αίμα, εκδίκηση, ανατροπές. Μία άψογα δομημένη ιστορία, με χαρακτήρες ολοκληρωμένους, οι οποίοι ξεδιπλώνονται σταδιακά. Η Κόνι ένα κορίτσι που μεγάλωσε ουσιαστικά μόνο του, αλλά με ιδιαίτερη πυγμή και θάρρος. Ο κ. Γκίφορντ ο οποίος δεν μπόρεσε να σταθεί αντάξιος των περιστάσεων και καταρρέει, δείχνοντας την αδυναμία της ανθρώπινης ψυχής όταν δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Ο Γουάιτ, ο Κράουθερ, ο Γούλτσον, ισχυροί οικονομικά άντρες με την πεποίθηση ότι ο κόσμος τους ανήκει. Χαρακτήρες του περασμένου αιώνα, αλλά που τους συναντάς ακόμα.

Και μέσα από όλα αυτά να προβάλει η τέχνη της ταρίχευσης. Με αποσπάσματα από βιβλία για την τέχνη της ταρίχευσης, η Kate Mosse εισάγει τον αναγνώστη σε αυτή την τόσο ξεχωριστή τέχνη και δίνει μία νέα θεώρηση του θανάτου. Η ομορφιά υπάρχει κρυμμένη στο θάνατο, η οποία παρουσιάζεται μέσω της ταρίχευσης. Τα πουλιά, άλλο ένα κυρίαρχο στοιχείο της ιστορίας, ζωντανά αλλά και ταριχευμένα, κάνουν ακόμα πιο μυστηριώδες το περιβάλλον και διαδραματίζουν και αυτά τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο.

Ένα μοναδικό, γοτθικό, ατμοσφαιρικό θρίλερ που σε καθηλώνει. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείψει από τις βιβλιοθήκες των φανατικών του είδους.

Χαρακτηριστικά
  • Kate Mosse-Η κόρη του ταριχευτή
  • μετάφραση: Μυρσίνη Γκανά 
  • ISBN: 978-618-03-0212-7
  • Σελίδες: 440
  • Ημερομηνία έκδοσης: 21/03/2016 Λίγα λόγια για το βιβλίο

H εικοσιδυάχρονη Κόνι Γκίφορντ ζει μοναχικά με τον πατέρα της, σε ένα σπίτι γεμάτο γούνες, πούπουλα και μαύρα χάντρινα μάτια, ό,τι έχει απομείνει δηλαδή από το κάποτε διάσημο μουσείο ταρίχευσης Γκίφορντ. Δεν θυμάται τα γεγονότα που οδήγησαν στην επαγγελματική και προσωπική κατάρρευση του πατέρα της, που είναι πλέον κατεστραμμένος από το ποτό. Άλλωστε ποτέ δεν μιλούν γι’ αυτά.

Η δολοφονία μιας γυναίκας την παραμονή της γιορτής του Αγίου Μάρκου τής ξυπνά μνήμες. Θα καταφέρει να βρει τον δράστη και την άκρη στο πυκνό μυστήριο που καλύπτει το παρελθόν της;  Τι σημαίνουν όλα αυτά για το χωριό της που δοκιμάζεται από μια αδιάκοπη νεροποντή η οποία απειλεί να πνίξει τα πάντα;

Κριτική: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname