Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016

Κριτική :''Θηριοδαμαστής'' της συγγραφέως Camilla Lackberg

                    Περίληψη

Ιανουάριος. Η Φιελμπάκα είναι παγωμένη. Ένα μισόγυμνο κορίτσι τρέχει μέσα στο χιονισμένο δάσος και πετάγεται στη μέση του δρόμου.  Ο διερχόμενος οδηγός δεν έχει χρόνο να αντιδράσει, δεν προλαβαίνει καν να στρίψει το τιμόνι.


Όταν ο επιθεωρητής Πάτρικ και η ομάδα του λαμβάνουν σήμα για το ατύχημα, η ταυτότητα του κοριτσιού έχει ήδη εξακριβωθεί. Είχε εξαφανιστεί τέσσερις μήνες πριν καθ’ οδόν για το σπίτι της από την τοπική σχολή ιππασίας και κανείς δεν την είχε δει έκτοτε. Το σώμα της φέρει σημάδια απίστευτων βιαιοτήτων και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην είναι αυτή το τελευταίο ή το μόνο θύμα.

Ταυτόχρονα, η Έρικα ερευνά μια παλιά οικογενειακή τραγωδία που οδήγησε στον θάνατο ενός άντρα. Επισκέπτεται αμέτρητες φορές τη σύζυγό του, η οποία καταδικάστηκε για τον φόνο του, χωρίς όμως να μπορεί να εξακριβώσει τι πραγματικά συνέβη. Τι της κρύβει; Η Ερίκα υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά. Φαίνεται πως το παρελθόν ρίχνει βαριά τη σκιά του στο παρόν. 

Δυσκολεύτηκα να τελειώσω τον Θηριοδαμαστή αλλά είναι το βιβλίο μου για το οποίο νιώθω πραγματικά περήφανη. Μου πήρε δύο χρόνια να το γράψω σε μια περίοδο της ζωής μου που συνέβαιναν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Είναι πιο σκοτεινό και πιο σκληρό από τα προηγούμενα βιβλία μου. Τα τελευταία χρόνια αναφέρονται επανειλημμένα στον Τύπο υποθέσεις γυναικών που κρατούνται αιχμάλωτες και κακοποιούνται. Κεντρικά θέματα σε αυτό το βιβλίο είναι τα αγνοούμενα κορίτσια, οι σίριαλ κίλερ και οι οικογενειακές τραγωδίες του παρελθόντος. Η ιδέα για το βιβλίο προέκυψε από την εξής εικόνα: ένα νεαρό κορίτσι αλυσοδεμένο σ’ έναν τοίχο ενός βρομερού υπογείου. Έτσι πυροδοτήθηκε η φαντασία μου και άρχισε το ταξίδι του ένατου μυθιστορήματος μου με πρωταγωνιστές τον Πάτρικ και την Έρικα.

Χαρακτηριστικά

   • Camilla Lackberg
   • Ο θηριοδαμαστής
   • μετάφραση: Γρηγόρης Κονδύλης 
   • ISBN: 978-960-566-172-4
   • Σελίδες: 504
   • Ημερομηνία έκδοσης: 16/09/2015 Η κριτική μου

Από το χιονισμένο δάσος της Φιελμπάκα πετάγεται στον αυτοκινητόδρομο ένα μισόγυμνο κορίτσι. Ο διερχόμενος οδηγός δεν προλαβαίνει να πατήσει φρένο και το κορίτσι μεταφέρεται στο νοσοκομείο όπου διαπιστώνεται ότι πρόκειται για ένα κορίτσι που είχε εξαφανιστεί τέσσερις μήνες πριν. Το σώμα της έχει σημάδια απίστευτης βιαιότητας και ο Πάτρικ μαζί με την ομάδα του αστυνομικού τμήματος του Τανουμσχέντε αναλαμβάνουν την εξιχνίαση του εγκλήματος, το οποίο πιθανότατα να μην είναι το μοναδικό. Παράλληλα, η Ερίκα διεξάγει έρευνα για ένα έγκλημα πριν 25 περίπου χρόνια, μία οικογενειακή τραγωδία, με θύτη τη μητέρα της οικογένειας και θύμα τον πατέρα αλλά και την κόρη. Ή μήπως δεν είναι έτσι; Και πώς συνδέονται οι δύο αυτές υποθέσεις;

Για άλλη μια φορά η Camilla Lackberg επιβεβαιώνει τον τίτλο της ως μία από τις καλύτερες συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Ο Θηριοδαμαστής θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα από τα πιο σκληρά της βιβλία, καθώς ασχολείται με ένα από τα πιο καυτά ζητήματα, την αιχμαλωσία και την κακοποίηση των γυναικών. Με το γνωστό πλέον και ξεχωριστό στυλ της, τις αναδρομές στο παρελθόν, η Lackberg συνδυάζει με μοναδικό τρόπο την απαγωγή κοριτσιών, έναν κατά συρροήν δολοφόνο και μία οικογενειακή τραγωδία και υπόσχεται ένα ακόμα μοναδικό ταξίδι στο βαθύτερο και πολυπλοκότερο μέρος του ανθρώπου, το μυαλό. Όταν μάλιστα συναντηθούν δύο προσωπικότητες διαταραγμένες … τότε ο απόλυτος τρόμος κυριαρχεί.

Αν κάποιος είναι φανατικός αναγνώστης της Lackberg ίσως θα είναι η πρώτη φορά που θα καταλάβει σχετικά γρήγορα ποιος είναι ο δολοφόνος, ποια η σχέση του με την γυναίκα που σκότωσε τον άντρα της πριν 25 χρόνια και με τα κορίτσια που αγνοούνται. Και ίσως νοιώσει κάποια απογοήτευση ότι το μυστήριο δεν κράτησε μέχρι τέλους. Όμως, η ανατροπή έρχεται και εκεί που λες «πλέον είμαι σίγουρος, έτσι έχει γίνει», όλα έρχονται τα πάνω κάτω. Και συνειδητοποιείς ότι τελικά τίποτα δεν είναι προβλέψιμο. Ο Θηριοδαμαστής σου αφήνει μία αίσθηση φόβου ότι κανείς δεν είναι άξιος εμπιστοσύνης και πως ακόμα και αν όλα δείχνουν ότι τελείωσαν, αν δεν δεις το πτώμα τίποτα δεν είναι σίγουρο. Καθηλωτικό, με ιδιαίτερα σκοτεινές και γεμάτες μυστήριο σκηνές, ο Θηριοδαμαστής θα τριγυρνά τα βράδια στο μυαλό σας.  


Κριτική: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname