Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

"Σκέψεις κι λέξεις",συνέντευξη με την Άννα ΝικολαΪδη

Στο σημερινό αφιέρωμα του blog μας έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενούμε την Άννα Νικολαΐδη και την ποιητική της συλλογή "Σκέψεις και λέξεις" από τις Εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος Ι. Ηλίας . Ελάτε να ταξιέψουμε με τα ποιήματα και να μάθουμε περισσότερα για την πηγή της έμπνευσης  της. Τι περιμένετε λοιπόν;


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1969 και κατάγομαι από τη Μ.Ασία. Σπούδασα Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ΄όπου αποφοίτησα το 1993. Από τότε ξεκίνησα να εργάζομαι σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες αλλά και επιστημονικά σωματεία, ενώ ταυτόχρονα τελειοποιούσα τα αγγλικά και τα γαλλικά αποκτώντας αντίστοιχα διπλώματα εξωτερικού. Στην συνέχεια το 2003 ολοκλήρωσα το πρώτο μεταπτυχιακό μου δίπλωμα (MBA) στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ το 2005 ξεκίνησα το δεύτερο Μάστερ στον τομέα Φιλοσοφίας,τμήμα ΦΠΨ του Πανεπιστημίου Αθηνών με καθηγητή τον τωρινό Υφυπ.Παιδείας Θ.Πελεγρίνη. Στο διάστημα που μεσολάβησε παρακολούθησα πολλά σεμινάρια τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, τελειοποίησα την ιταλική γλώσσα.

Υπήρξα μια μία χρονική περίοδο εθελόντρια εκτελώντας πρακτική άσκηση στα γραφεία του ΟΗΕ στην Ελλάδα. Είμαι μέλος πολλών μη κυβερνητικών οργανώσεων και συλλόγων από το 1993 και πέρα.

Έκανα ντοκιμαντέρ το βιβλίο μου, με τίτλο : «Μετανάστες Εθελοντισμός και Προσφορά», ενώ ετοίμασα ένα δεύτερο ντοκιμαντέρ, πιο επίκαιρο από ποτέ με τίτλο «Η νόσος της οικονομικής λιτότητας: Φτώχεια».

Εδώ και δύο χρόνια ξεκίνησε η ιδέα και η υλοποίηση της εκπομπής "Ανάδειξέ το", μια εκπομπή που αφορά τον πολιτισμό, την έρευνα, την υγεία, τις τέχνες, την κοινωνία και το περιβάλλον στο τηλεοπτικό κανάλι SBC στην επαρχία και στο εξωτερικό, αλλά και το be well, 5' διάρκειας με μετάδοση στο κανάλι extra και στην επαρχία.


Ένα video με αφορμή το αφιέρωμα στην συγγραφέα Άννα Νικολαϊδη και το βιβλίο της "Σκέψεις και Λέξεις"" των εκδόσεων Μπαρτζουλιάνος για την σελίδα Θεματοφύλακες βιβλίων.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΠότε ξεκινήσατε να γράφετε ποίηση;

Ξεκίνησα να γράφω ποίηση εντελώς τυχαία, μετά από τη διόρθωση κάθε εκπομπής ΑΝΑΔΕΙΞΕ ΤΟ τα βράδια. Χωρίς να έχω διαβάσει κάτι ιδιαίτερο, στοιχεία, σκέψεις και λέξεις έρχονταν στο μυαλό μου και σιγά μπήκαν σε τάξη. Έτσι απλά.

Ποίες ήταν οι πηγές έμπνευσης σας;

Οι πηγές έμπνευσης ήταν η καθημερινότητα, οι παρέες, πράγματα και δεδομένα που συνέβαιναν κάθε εβδομάδα, αλλά και οι άνθρωποι και οι συμπεριφορές τους που τις παρατηρούσα.

Τι σας αγανακτεί και τι σας συγκινεί στην ανθρώπινη προσωπικότητα;

Με αγανακτεί η αχαριστία, η προδοσία, το να είναι κανείς ανήθικος και ανέντιμος, από την άλλη μου αρέσει η φιλία, η αγάπη, η τιμιότητα, η ηθική , η δικαιοσύνη ανάμεσα στις σχέσεις των ανθρώπων.

 Γράφετε βιωματικά;

Γράφω βιωματικά ναι, αυτό εξήγησα σε προηγούμενη ερώτησή σας πράγματι. Έξαλλου πάντα τα βιώματα και οι εμπειρίες ήταν κάτι που με ενέπνεαν και τις όποιες ήθελα με το δικό μου τρόπο να καταθέσω σε χαρτί.

Έχετε έναν ελεύθερο τρόπο να εκφράζεστε στην ποίηση: αλλού υπάρχει ομοιοκαταληξία μέσα στο ίδιο το ποίημα και αλλού όχι..Πως το δικαιολογείται αυτό σαν ποιήτρια; Και πως μπορείτε να βοηθήσετε τον αναγνώστη να διαβάσει σωστά τα ποιήματα σας;

Η αλήθεια είναι ότι πράγματι τα ποιήματά μου δεν έχουν ομοιοκαταληξία, το πώς μπορώ να καθοδηγήσω κάποιον να τα διαβάσει σωστά αυτό έγκειται στην κατάρτιση του καθενός, στη συναισθηματική του ζέση, στον τρόπο που τονίζει τις λέξεις. Αυτή η ανομοιομορφία βασίζεται πιθανόν στη βιωματική και ξαφνική μορφή των ποιημάτων.

Ο έρωτας και τα κοινωνικές ανησυχίες τι ρόλο παίζουν στη ζωή σας;

Ο έρωτας σαν ευρύτερο πλαίσιο αγάπης και επικοινωνίας με αφορά άμεσα. Οι δε κοινωνικές ανησυχίες ήταν πάντα συνυφασμένες στο είναι μου, ούτως ή άλλως, μιας και από μικρή ασχολούμουν με τα κοινωνικά δρώμενα, συλλόγους ,ΜΚΟ κλπ. Άρα αυτά τα δυο σημεία δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το έργο μου σε συνολική βάση.

Tο παιδί και η παιδική ηλικία πως σας συγκινούν και γιατί το βλέπουμε στα ποιήματα σας;

Με συγκινεί το παιδί αρκετά ως σύμπλεγμα μυαλού, ευαισθησίας, αγάπης, ετερότητας αλλά και αυθορμητισμού και ηθικότητας. Ακόμη το γεγονός ότι μιμείται κατά κόρον τους άλλους είναι κάτι ιδιαίτερο για μένα, αν θες και αστείο ακόμη το οποίο με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω.

Πολλά ποιήματα σας έχουν μια τάση παραδοσιακή πως το εξηγείται αυτό;

Πραγματικά έπειτα από ανάλυση που δέχτηκα από την Πρόεδρο Ένωσης Φιλολόγων Λευκάδας Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού, μάλλον πρόκειται για επιρροές και οικογενειακές καταβολές. Στοιχεία παραδοσιακά προφανώς προϋπήρχαν μέσα μου χωρίς να το έχω συνειδητοποιήσει ή να το βγάλω προς τα έξω.

Τι άλλο έχετε τώρα στο συρτάρι σας;

Σιγά-σιγά στα επόμενα σχέδιά μου είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή που έχω αρχίσει ήδη και γράφω αλλά και κάποιο μυθιστόρημα που θα δω πότε θα προλάβω να υλοποιήσω.

 Τι θεωρείτε πιο δύσκολη έκφραση την ποίηση ή τον πεζό λόγο και γιατί; Γράφεται διηγήματα; 

Επειδή η ποίηση μου προέκυψε ξαφνικά και αβίαστα το θεωρώ πιο εύκολο ως γραφή για μένα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε βέβαια. Θα ήθελα να συμβουλεύσω όμως τους βιβλιοφάγους και τους υποψήφιους συγγραφείς να τολμήσουν να γράψουν είτε σε πεζό λόγο είτε σε ποιητικό, ώστε να δουν ποιο από τα δύο τους αρέσει.

Οι Θεματοφύλακες Βιβλίων αλλά και εγώ προσωπικά σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη. Ευχόμαστε τα καλύτερα σε εσάς αλλά και στο συγγραφικό σας έργο. Κλείνοντας, θα θέλατε να πείτε κάτι στους αναγνώστες σας;

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ


Προφίλ Facebook: AΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ


Επιμέλεια Συνέντευξης : Νεκταρία Πουλτσίδη
Συντονισμός :Βασιλική Μπούζα 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname