Κυριακή, 24 Απριλίου 2016

Κριτική: "Σκέψεις και Λέξεις" Άννα Νικολαΐδη

Η Άννα Νικολαΐδη γεννήθηκε στην Αθήνα και κατάγεται από τη Μ. Ασία. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και είναι κάτοχος ΜΒΑ στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΕSLSCA, και μεταπτυχιακού στη Φιλοσοφία, ειδίκευσης "Ηθική" στο ΕΚΠΑ ενώ είναι και υποψήφια Διδάκτωρ Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ. 

Η ποιητική συλλογή "Σκέψεις και λέξεις" αποτελεί την πρώτη της απόπειρα στο ποιητικό γίγνεσθαι. 

Έχει γράψει με επιτυχία το "Ηθικό υπόβαθρο της ΕΚΕ στις ΜΚΟ και τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα", (Εκδ. Λιβάνη) ενώ το παρόν έργο συνοδεύτηκε από το ντοκιμαντέρ "Μετανάστες, εθελοντισμός, προσφορά". 
Πρόσφατα παρουσιάζει και είναι παραγωγός της επιτυχημένης τηλεοπτικής εκπομπής "Ανάδειξό του" σε τηλεοπτικά κανάλια εντός και εκτός Αθηνών αλλά και στο εξωτερικό.

Κριτική

Σκέψεις και λέξεις. Μ’ αυτόν τον τίτλο κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή της Άννας Νικολαΐδη και θα ξεκινήσω πρώτα με την εμφάνιση του βιβλίου: μικρό και περιεκτικό. Ωραίο χρώμα γινομένου πεπονιού και μια υπέροχη παιδική ζωγραφική: βουνό, ήλιος λουλούδια……!

Ο αναγνώστης μετά από αυτό το χαριτωμένο εξώφυλλο  και το αξιόλογο βιογραφικό της όμορφης ποιήτριας, μπαίνει κατευθείαν   στον ανθρώπινο κόσμο των αισθημάτων και των συναισθημάτων! Αγάπη, έρωτας, αγώνας, ζωή παθήματα και μαθήματα, συμπεριφορές, διπροσωπίες, μοναξιά, μνήμες, απ’ το παρελθόν, παιδικές αναμνήσεις, η σοφία που βγαίνει από τη ζωή. Έχει δύναμη η ποιήτρια να τα χαράζει στο χαρτί, με ένα τρόπο παιδικό, παραδοσιακό, σοφό, βασισμένη συχνά πάνω σε σοφές κουβέντες των απλών ανθρώπων. Και εκεί είναι η μαστοριά της! Ποια μαστοριά της; Μιλάει κατευθείαν μέσα στην ψυχή μας!

Είναι για μας όλα αυτά που γράφει. Τα νοιώσαμε, τα ζήσαμε κι εμείς.

Για εμάς τα έγραψες; Ναι! Γιατί κι εμείς είμαστε μέρος αυτών των καταστάσεων και των συναισθημάτων! Καλή υφάντρα του γραπτού λόγου! Άριστη κεντήστρα! Εικόνες και χρώματα οι στίχοι της, πότε ομοιοκατάληκτοι και πότε με μια μουσικότητα ξεχωριστή, παράθυρο προς τη φύση και την ανθρώπινη ψυχή τα λόγια της. Κι ο αναγνώστης χαίρεται από την απλή ελληνική γλώσσα και όχι τι εντυπωσιακές λέξεις που κουράζουν γιατί δεν τις καταλαβαίνει. 

Δεν θέλει να μοιάζει. Θέλει να ξεχωρίσει και το πέτυχε.

Κριτική Βιβλίου: Δήμητρα Μπαρδάνη
Καθηγήτρια της Γαλλικής Φιλολογίας, 
μεταφράστρια, συγγραφέας, 
τηλεοπτική παραγωγός και παρουσιάστρια της Θεσσαλία T.V, 
Πρόεδρος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ (Ένωση, Λογοτεχνών, Συγγραφέων, Λάρισας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname