Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Κριτική: "Η εξομολόγηση" του Σπύρου Πετρουλάκη

Ο Σπύρος Πετρουλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα και έζησε στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από όπου και κατάγεται. Είναι συνθέτης και στιχουργός και έχει συμμετάσχει σε μουσικές παραστάσεις και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Έχει διατελέσει διευθυντής στο διαφημιστικό τμήμα και ραδιοφωνικός παραγωγός στο Δίκτυο fm 91,5 στα Χανιά.

Ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία, είναι αφηγητής παραμυθιών, προπονητής και Πανελληνιονίκης στο άθλημα του Taekwondo και έχει ως χόμπι την αναρρίχηση και τις καταδύσεις.


ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Ελένη, ως παιδί, ζει μια ευτυχισμένη και φαινομενικά άνετη ζωή στην Κωνσταντινούπολη του 1928.

Χάνοντας, όμως, τους γονείς της από ατύχημα, όλα ανατρέπονται.

Μακριά από τον αδελφό της, αντιμετωπίζει μόνη τη σκληρότητα του συγγενικού της περιβάλλοντος.

Ως αντικείμενο συναλλαγής, καταλήγει στην Ήπειρο, ανάμεσα σε σκληρούς ανθρώπους της ελληνικής υπαίθρου.

Πέφτει χαμηλά, αλλά ξανασηκώνεται.

Όταν ο έρωτας έρθει, είναι ήδη πολύ αργά για εκείνη...

Κόνιτσα, σήμερα.

«Έχω κάνει πολλές αμαρτίες, παιδί μου…»

Η γερόντισσα Μαρκέλλα δεν έχει βγει από το μοναστήρι της Παναγιάς Βρεφοκρατούσας τα τελευταία εβδομήντα τρία χρόνια, δεμένη από ένα βαρύ τάμα.


Τώρα, τις τελευταίες ώρες της ζωής της, ζητά συγχώρεση για να σταθεί αμόλυντη στην Κρίση Του Πλάστη.

Να εξομολογηθεί.

Ο πατέρας Θεόφιλος καλείται εσπευσμένα στα βουνά της Πίνδου να τελέσει το μυστήριο της εξομολόγησης…

Το παρελθόν μπορεί να αποτρέψει το μέλλον;

Η δύναμη της πίστης έχει την ισχύ να γεννήσει ελπίδα;

Ο έρωτας αλλάζει το πεπρωμένο;


Μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που καλεί τον αναγνώστη να αποδώσει δικαιοσύνη, να πάρει θέση, να δικαιώσει ή να καταδικάσει πράξεις που σημαδεύουν τις ζωές των ανθρώπων.


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΜΕΝΑ

Η Εξομολόγηση περιγράφει την ζωή της Ελένης Αντάνογλου και αργότερα γερόντισσα Μαρκέλλα. Η γερόντισσα λίγο πριν πεθάνει ζητάει από τον πατέρα Θεόφιλο να πάει στο μοναστήρι για να την εξομολογήσει και έτσι ξεκινάει να του διηγείται την ιστορία της. Η ζωή έδειξε από την πρώτη στιγμή το πιο σκληρό της πρόσωπο στην Ελένη. Χάνοντας τους γονείς της και αποκόβοντας την από τον μικρό της αδερφό Ηλία. Στερώντας της έτσι μια για πάντα την παιδικότητα της, και το δικαίωμα μιας φυσιολογικής ζωής. Και αυτή ήταν μόνο η αρχή.

Καθώς διάβαζα συνειδητοποιήσα ότι η Ελένη έγινε σαν μια άλλη σταχτοπούτα. Η μόνη διαφορά είναι ότι στο τέλος για την Ελένη δεν θα ερχόταν κανένας πρίγκιπας πάνω στο άσπρο άλογο για να την σώσει, από την σκληρότητα του συγγενικού της περιβάλλοντος.

Η ιστορία στην αρχή εξελίσσεται στην Κωνσταντινούπολη. Ο Πετρουλάκης με την πένα του μας ξεναγεί στην όμορφη αυτή πόλη περιγράφοντας τον τρόπο και την ζωή των Ελλήνων εκεί, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης τους από τους ίδιους τους Τούρκους. Με την χρήση της τούρκικης διαλέκτου, αλλά και της ντοπιολαλιάς της Κρήτης, της Ηπείρου, ο συγγραφέας σε κάνει να αισθανθείς μέρος της τοπικής κοινωνίας, να νοιώσεις περισσότερο τους ανθρώπους, τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους.

Η γραφή του είναι εξαιρετική. Οι περιγραφές του είναι δοσμένες έτσι ώστε να μην κουράζουν. Σε βάζει μέσα στην ιστορία, μέσα στον τρόπο ζωής των ανθρώπων της Κωνσταντινούπολης, της Κρήτης, της Θεσπρωτίας, του μοναστηριού και τις ομορφιές του κάθε τόπου ξεχωριστά. Λες και εσύ ο ίδιος ζούσες σε κάθε έναν από αυτούς τους τόπους και ας μην έχεις επισκεφτεί ποτέ κάποιον από αυτούς. Κυρίως όμως σε βάζει μέσα στο δράμα που περνάει η Ελένη. Τόσο πολύ είχα μπει μέσα σε αυτόν τον χαρακτήρα λες και εγώ ζούσα την ζωή της. Κυριολεκτικά έφτασα στο σημείο να κλαίω πάνω από το βιβλίο καθώς διάβαζα. Έκλαιγα για τον πόνο, την χαρά, την λύπη και την λύτρωση αυτής της γυναίκας. Είχα διαβάσει ξανά τέτοιο βιβλίο με τέτοιου είδους περιεχόμενο αλλά πέρα από το σοκ που βίωσα, ποτέ δεν είχα βάλει τα κλάματα.

Ένα βιβλίο καλογραμμένο,συγκινητικό,δυνατό που σε βάζει σε διάφορες σκέψεις. Ένα βιβλίο που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σας.

Κριτική Βιβλίου: Αγγελική Δρακάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname