Τρίτη, 19 Απριλίου 2016

Κριτική:Λεσβία του Βαγγέλη Ραπτόπουλου

Η κριτική μου

Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Ραπτόπουλου από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί με τον τίτλο «Λεσβία». Και μία ιστορία αγάπης, πάθους και αδιέξοδου ξεκινά.

 Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος για άλλη μία φορά προσφέρει με την ρεαλιστική γραφή του ένα ψυχογράφημα δύο γυναικών, όπου ο έρωτας κυριαρχεί. Η Βιβή είναι λεσβία. Η Μελίνα ίσως. Δεν έχει κατασταλάξει. Δεκαετία του 90 και η Μελίνα προσπαθεί να ανακαλύψει την σεξουαλική της ταυτότητα. Δίπλα στη Βιβή νοιώθει ολοκληρωμένη. Η Βιβή είναι το παν για τη Μελίνα ώρες ώρες. Τρομερή ανάσα ζωής, απόλυτη φιλία, αδελφή ψυχή, ώμος για ν’ ακουμπήσεις, σάρκα για να ποθήσεις. Είναι κάτι σαν γκόμενος, αλλά όχι μόνο, όχι απλώς, είναι κάτι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Αν και έχει ερωτικές εμπειρίες με άντρες, η ομόφυλη σχέση την γεμίζει πνευματικά, ψυχικά, σωματικά. Οι άντρες εμφανίζονται ως εκπρόσωποι της βίας και της εξουσίας. Ο βιασμός της από έναν χούλιγκαν, χρήστη ουσιών, η βίαιη αντίδραση του πατέρα της μόλις έμαθε για τη σχέση της με τη Βιβή, τη διαλύουν ψυχολογικά. Το καταφύγιό της, η Βιβή, καταρρέει στην πίεση των κοινωνικών επιβολών και ο χωρισμός έρχεται ως φυσικό επακόλουθο. Μια σειρά από δυσλειτουργικές σχέσεις τόσο ετερόφυλες όσο και ομόφυλες, και η Μελίνα θα βρει τον άντρα της ζωής της στο πρόσωπο του Αντρέα. Ένα πρόσωπο, όμως, που στην ουσία ήταν η αντρική εκδοχή της Βιβής.

Με γλώσσα σκληρή, ρεαλιστική, στα όρια του πορνογραφικού ίσως για τους συντηρητικούς, ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος εκθέτει τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αγωνίες, τους προβληματισμούς τόσο της Μελίνας, όσο και όλων των προσώπων που την πλαισιώνουν. Αποφεύγει τους επιφανειακούς συναισθηματισμούς, την ωραιοποίηση καταστάσεων και προβάλλει την πραγματικότητα έτσι όπως ακριβώς είναι και όχι όπως θα θέλαμε να είναι ή όπως νομίζουμε ότι είναι κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας.

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος τολμά για άλλη μία φορά, μετά τη Λούλα όπου η ηρωίδα είχε θέμα με την ανοργασμικότητά της, να γράψει για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και συγκεκριμένα για ένα θέμα το οποίο παραμένει εν έτη 2016 ταμπού, την ομοφυλοφιλία. Και ενώ θα μπορούσε να σοκάρει, αντιθέτως προσφέρει με τον ξεχωριστό του λόγο τροφή για σκέψη. Προσφέρει στον αναγνώστη τη μοναδική ευκαιρία να μπει στη θέση μίας γυναίκας λεσβίας, ή γιατί όχι και ενός άντρα ομοφυλόφιλου, και να νοιώσει όλα αυτά που κατακλύζουν το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά τους. Ένα βιβλίο βασισμένο στην αλήθεια και όχι σε παραμύθια με όμορφο τέλος.

Χαρακτηριστικά βιβλίου
  • Συγγραφέας: ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ
  • Έτος έκδοσης: 2016
  • ISBN: 978-960-04-4677-7
  • ΣΕΛ.: 216
  • Σχήμα: 14 Χ 20,6
  • Βάρος: 350.00 γραμ.
  • Μαλακό εξώφυλλο


Περίληψη βιβλίου

Η Βιβή είναι το παν για τη Μελίνα ώρες ώρες. Τις πιο πολλές, εδώ που τα λέμε. Τρομερή ανάσα ζωής, απόλυτη φιλία, αδελφή ψυχή, ώμος για ν’ ακουμπήσεις, σάρκα για να ποθήσεις. Είναι κάτι σαν γκόμενος, αλλά όχι μόνο, όχι απλώς, είναι κάτι κατά πολύ μεγαλύτερο. Γιατί η ερωτική ένωση με μια εκπρόσωπο του φύλου σου δεν είναι ένα απλό άθροισμα αρσενικού-θηλυκού. Δεν ισχυροποιεί μόνο τη θηλυκή πλευρά μέσα σου, αλλά και την πολλαπλασιάζει.


Το χρονικό ενός παθιασμένου έρωτα ανάμεσα σε δυο φοιτήτριες. Και ταυτόχρονα το χρονικό ενός βιασμού. Η αθώα Μελίνα και η έμπειρη Βιβή, ένας ντοπαρισμένος χούλιγκαν, σημαδιακές συμπτώσεις, το βάσανο αλλά και το θαύμα, η πληγή αλλά και η δόξα της επιθυμίας.

Κριτική: Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname