Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Αγκαλιά από παραμύθι !


ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ

Εξομολογήσεις: 
Κάθε παραμύθι έχει μια νεράιδα... 
 Για το παιδί σου είσαι εσύ!
Κατερίνα Σωπύλη

Συχνά ψάχνουμε τρόπους να μονοπωλήσουμε το ενδιαφέρον ενός παιδιού με ένα παραμύθι. Ποια είναι λοιπόν τα λάθη που κάνουμε όλοι εμείς οι γονείς και χάνουμε μέρα με την ημέρα την ευκαιρία να δημιουργήσουμε έναν ακόμα ευτυχισμένο αναγνώστη;

Δεν θεωρώ ότι, υπάρχουν τεχνικές. Το διάβασμα είναι κάτι που μεταλαμπαδεύεται από τον γονέα στο παιδί. Μιας και το παιδί αποτελεί μια τέλεια μιμητική μηχανή.  Μια όμορφη εικόνα, μια όμορφη προσέγγιση στην ιστορία που θέλουμε να διαβάσουμε μπορεί να κάνει τον μικρό μας τύραννο να αφουγκραστεί την ανάγκη μας να μοιραστούμε μαζί του μια τέτοια εμπειρία όπως αυτή, του να του διαβάσουμε ένα παραμύθι.

Τα παλαιότερα χρόνια και ίσως όχι τόσο πίσω, τον ρόλο του παραμυθά,τον είχε η γιαγιά ή ακόμα και ο παππούς. Η μητέρα – μιλάμε για εκείνη μιας και έχει τον καθοριστικό ρόλο στο μεγάλωμα του παιδιού- την βρίσκαμε στις δουλειές του σπιτιού. Έχουν κυκλοφορήσει άπειρα διηγήματα με την ονομασία τα παραμύθια της γιαγιάς και όχι τυχαία, τελικά. Στις ημέρες μας ,ο θεσμός της γιαγιάς τείνει να χαθεί και τον ρόλο της τον έχουν αναλάβει οι παιδικοί σταθμοί. Η μητέρα έφυγε από τις δουλειές του σπιτιού και η κοινωνικές ανακατατάξεις την έχουν εγκλωβίσει πια σε πολύωρες επαγγελματικές υποχρεώσεις αφήνοντας πίσω οικογένεια και σπίτι.

Να λοιπόν, βρίσκουμε μέσα από την περιήγηση μας ένα καταναγκαστικό λάθος. Η απουσία της μητέρας. 

Ένα παιδί για να μάθει να διαβάζει θα πρέπει να έχει παραδείγματα. Σήμερα τέτοια παραδείγματα σπανίζουν. Η ηλεκτρονική μορφή βιβλίου έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας εκτοπίζοντας σιγά σιγά το έντυπο.  Άρα καταλήγουμε, πως όταν η μητέρα ή ακόμα και ο πατέρας είναι κουρασμένος/η από την εργασία του και δεν έχει όρεξη να διαβάσει αυτό που του ζητά το παιδί ή δεν έχει τον τρόπο- λόγω της κούρασης- να προσεγγίσει το μικρό του χάνει την μαγεία του να ζήσει τέτοιες στιγμές . 

Ο τρόπος είναι απλός και η λύση μπροστά μας. Ας αφεθούμε εμείς οι ίδιοι στην ανάγνωση ενός βιβλίου. Ας ταξιδέψουμε. Έτσι το μικρό μας θα μάθει από εμάς τους ίδιους. Όταν είμαστε έτοιμοι να ασχοληθούμε με την ανάγνωση ενός παραμυθιού τότε θα ήταν φρόνιμο να κλείσουμε την τηλεόραση και τον υπολογιστή, κάτι που σίγουρα είναι πιο δελεαστικό από αυτό που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε. Ας δείξουμε στο παιδί τις εικόνες της ιστορίας μας και καλό θα ήταν να του κάνουμε έναν πρόλογο για το τι θα του διαβάσουμε και σιγά σιγά θα κερδίσουμε το ενδιαφέρον του. Έτσι θα έχουμε τον χρόνο να το διδάξουμε. 

Το διάβασμά ανοίγει τους ορίζοντες, κάνει το παιδί να σκεφτεί, να φανταστεί συχνά τα διδαχτικά του μηνύματα είναι εκείνα που μπαίνουν θεμέλια για έναν δυνατό χαρακτήρα. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο και υπομονή. 

Κείμενο: ΚΑΤΕΡΙΝΑ  ΣΩΠΥΛΗ

T.Επιμέλεια:Βασιλική Μπούζα

2 σχόλια:

  1. Υπεροχή η γωνιά που έχετε δημιουργήσεις για εμάς τους ονειροπόλους. Καλή επιτυχία με όλη μου την αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστούμε πολύ για το σχολιό σας , να είστε καλά και ναμας ταξιδεύετε με τα βιβλία σας :)

      Διαγραφή

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname