Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016

Η Βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ παρουσιάζει πολύτιμους θησαυρούς.

Μεγάλη έκθεση για τα 600 χρόνια λειτουργίας

Πολύτιμα βιβλία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Μοναδικές εκδόσεις συνδεδεμένες με ιστορικά γεγονότα είναι προσβάσιμες στους επισκέπτες οι οποίοι ξεκινούν ένα εκπληκτικό ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο.

 Σε ορισμένες περιπτώσεις τον ρόλο του «ξεναγού» αναλαμβάνουν εμβληματικές προσωπικότητες του πνεύματος καθώς τα βιβλία είναι ανοικτά ακριβώς στις σελίδες όπου υπάρχουν οι σημειώσεις τις οποίες έγραψαν διάσημοι κατοχοί των βιβλίων όπως ο Κάρολος Δαρβίνος και ο Ισαάκ Νεύτων.

Η περίφημη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ ( Cambridge University Library) εορτάζει τα 600 χρόνια απο την ίδρυση της και διοργανώνει μια μεγάλη έκθεση ανοίγοντας παράλληλα τις πόρτες της στο ευρύ κοινό.

Η έκθεση «Ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο» θα λειτουργεί από τις 11 Μαρτίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016. Ανάμεσα στα σπάνια εκθέματα περιλαμβάνονται φύλλα χαρτιού που θεωρούνται εθνικοί θησαυροί και μερικά από αυτά είχαν βρεθεί σε κακή κατάσταση. Ανάμεσα στα θαύματα της βιβλιοθήκης υπάρχει ένα βιβλίο 3.000 ετών από την Κίνα με μαντείες και ένα μέρος αντιτύπου της Οδύσσειας του 2ου αιώνα.

Η βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ είναι πολύ μεγαλύτερη από την Βρετανική βιβλιοθήκη και παλαιότερη από την αντίπαλό της Bodleian της Οξφόρδης. Η αρχή έγινε το 1416 και στον πρώτο διασωζόμενο κατάλογο του 1424 αναφέρονται 122 βιβλία τα οποία είχαν προσφέρει μέλη του πανεπιστημίου.

Έκτοτε η βιβλιοθήκη του ιστορικού πανεπιστημίου συγκέντρωσε πολλά εκατομμύρια βιβλία, χάρτες, χειρόγραφα, εφημερίδες και βεβαίως ηλεκτρονικό υλικό. Ένα μοναδικό σύνολο όπου διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ανθρώπινης σκέψης. Με το πέρασμα του χρόνου τοπ 1710 αναφέρθηκε για πρώτη φορά και η έννοια του copyrigth.

Στο πλαίσιο της έκθεσης έχουν προγραμματιστεί πολλές επί μέρους εκδηλώσεις και προγράμματα τόσο για ερευνητές όσο και για τους επισκέπτες οι οποίοι ξεναγούνται στον κόσμο των χειρογράφων την αποκρυπτογράφηση, τα κρυμμένα μηνύματα και την διαδικασία χρονολόγησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname