Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Συνέντευξη με την Άννα Μετσάνη , Φανταζόμαστε με τα χέρια !

Σήμερα το blog μας έχει την χαρά να φιλοξενεί την Άννα Μετσάνη που μέσα από την συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μιλάει για την ποίηση και για όλα όσα την ανησυχούν. Απολαύστε την λοιπόν!


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Άννα Μετσάνη γεννημένη στα Τίρανα έχει αποφοιτήσει ως διακοσμήτρια εσωτερικού χώρου και βοηθός φυσικοθεραπευτή. Έχει βραβευτεί για την ποίησή της από το EUARCE - EUROPEAN ART CENTER, The Russian and East European Studies program of Pittsburgh, από τον Διεθνή Πολιτιστικό Οργανισμό "Το Καφενείο των ιδεών" (με τη συνεργασία του Ομίλου UNESCO) και από τις εκδόσεις Η Προφήτισσα. Έχει διακριθεί και σε άλλους διαγωνισμούς ποίησης και σήμερα μας μιλάει για την ποίηση της αλλά και για τα πράγματα που την εμπνέουν και την επηρεάζουν.


"Φανταζόμαστε με τα χέρια"..Ένα βιβλίο που εξυμνεί την ποίηση και σημείο αναφοράς για τους λάτρεις του είδους .Θα κυκλοφορήσει τέλος του μήνα από τις Συμπαντικές Διαδρομές .
Περισσότερα για την ποιητική συλλογή θα βρείτε εδώ

 Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς. Τι είναι αυτό που σας εκφράζει περισσότερο στην ζωή; 

Α.Μ:Ο έρωτας, γιατί είναι η αρχή όλων των  πραγμάτων  και το τέλος της αρχής  τους.

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ξεκινήσετε την ποίηση; Υπάρχει κάποιος αγαπημένος σε εσάς ποιητής που σας επηρεάζει;   

Α.Μ:Η ανάγκη μου να εκφράσω τα αισθήματα μου και τις ανησυχίες μου ήταν και είναι η ώθηση μου. 

Ο Τάσος Λειβαδίτης και ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε με επηρεάζουν και  με εκφράζουν.

Στην Ελλάδα το αναγνωστικό κοινό έχει μειωθεί και μειώνεται σημαντικά. Τι έχετε να πείτε για αυτό; Πιστεύετε ότι ο κόσμος που διαβάζει ποιήματα είναι λιγότερος από ότι μερικά χρόνια πριν; Κατά την γνώμη σας τι φταίει γι’ αυτή την κατάσταση;  

Α.Μ:Είναι αλήθεια, στην  Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχουμε μεγάλο αναγνωστικό κοινό. Βιβλία στην Ελλάδα διαβάζουν οι τρεις στους εκατό, ενώ σε άλλες χώρες το ποσοστό φτάνει και ξεπερνάει  το 50% . Σε αυτό, θεωρώ πως  φταίει η στάση του νεοέλληνα  και του ίδιου του κράτους  απέναντι στο βιβλίο.

Η ποίηση θέλει κόπο να διαβαστεί και ο Έλληνας δεν είναι διατεθειμένος, ούτε εκπαιδευμένος  να το κάνει.  Να σας  το  πω και πιο ωμά, αν μου επιτρέπεται,  προτιμάει να γελάσει με κάτι ανούσιο παρά να  προβληματιστεί,  και γιατί όχι,  να μην μελαγχολήσει διαβάζοντας ποίηση.   Η ποίηση  είναι η ζωή μας.   «Γεννιόμαστε μ’ ένα ποιητικό καλώς ήρθες στο φως»   Ερωτευόμαστε με ένα ποιητικό «σε χρειάζομαι»  Πεθαίνουμε με ένα ποιητικό «καλό ταξίδι εκεί που πας» 

Όλα στην καθημερινότητα μας είναι ποίηση, αυτό, λοιπόν, πρέπει να καταλάβουμε.

Μέχρι τώρα έχετε κερδίσει πολλά βραβεία με την δουλειά σας. Πως νιώθετε όταν οι κόποι σας ανταμείβονται; 

Α.Μ:Νιώθω χαρά και ικανοποίηση.

Συνεργαζόσαστε με τις Εκδόσεις Συμπαντικές Διαδρομές, ποια γεύση σας αφήνει η συνεργασία αυτή; Πώς νιώσατε όταν κρατήσατε στα χέρια της συλλογή σας;  

Α.Μ:Είναι μια πολύ ωραία συνεργασία.

Η χαρά είναι απερίγραπτη,  όταν κρατάς στα χέρια  το δημιούργημα σου.


Τα ποιήματα σας έχουν μια σκοτεινή χροιά, όμως παρόλα αυτά καταφέρνετε να περνάτε και όμορφες εικόνες. Πόσο δύσκολο είναι αυτό για εσάς; Πιστεύετε ότι ο καθένας μπορεί να γράψει ποίηση ή χρειάζεται “ταλέντο”;  

Α.Μ:Δεν  είναι καθόλου δύσκολο,   όταν κάνεις κάτι με την ψυχή σου είναι αληθινό  και το αληθινό είναι πάντα  όμορφο.  Θα σας  πω μόνο αυτό και το σφουγγαρόπανο στο χέρι της  νοικοκυράς  ταλέντο θέλει. 

Υπάρχει κάποιο ποίημα από αυτά που έχετε γράψει που ξεχωρίζετε;   

Α.Μ:Όλα ξεχωρίζουν για μένα, απλά  θα τονίσω δυο ποιήματα.   Το « Ήταν…  Ήμουν…»  που το  έγραψα για την μητέρα μου και το «Γάμος αγγέλων…»  για την ανιψιά  μου. Δύο πρόσωπα  που τα έχω  χάσει.

Τα ποιήματα σας επηρεάζονται από τα συναισθήματα που νιώθετε την ώρα που τα συνθέτετε, από καταστάσεις και γεγονότα που έχετε ζήσει;  

Α.Μ:Σε έναν μεγάλο βαθμό  ναι.

Γράφετε κάτι αυτή την περίοδο;   

Α.Μ:Η εποχή, οι απαιτήσεις της και οι ταχύτατες εξελίξεις της με ενεργοποιούν. Παράλληλα, ετοιμάζω τη δεύτερη συλλογή  μου.

Σας ευχαριστούμε για την συνέντευξη και σας ευχόμαστε τα καλύτερα για την συνέχεια στο συγγραφικό σας έργο. 

Κλείνοντας θα θέλαμε να αφιερώσετε ένα ποίημα σας στους αναγνώστες σας.

 Ποιο είναι το μήνυμα σας σε εκείνους που σας διαβάζουν;  

Α.Μ:Εγώ ευχαριστώ. Θα τους αφιερώσω αυτό που αφιερώνω και σε μένα.   
Έχω έναν  μεταξοσκώληκα στην άκρη της ψυχής μου. Αλλά κάνω υπομονή μέχρι να γίνει,  πεταλούδα… ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 
Με την ποιήτρια Άννα Μετσάνη μπορείτε να επικοινωνήσετε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook

Συμπαντικές Διαδρομές :universe-pathways.blogspot.com


Επιμέλεια Συνέντευξης  :Χριστίνα Μιχελάκη
 Συντονισμός Άρθρου :Βασιλική Μπούζα


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname