Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Αφιέρωμα : Γιώργος Σανιδάς .

Εν όψη  της παρουσίασης του βιβλίου “Ναυαγισμένοι έρωτες !” στο καφέ Ζώγια θα κάνουμε ένα αφιέρωμα για την ζωή και το έργο του συγγραφέα  Γιώργου Σανιδά ! Ο οποίος , εκτός ότι απαριθμά ένα επιτυχημένο σύνολο λογοτεχνικών έργων  , διδάσκει ως καθηγητής γραφής σε δόκιμους συγγραφείς και είναι ιδρυτής των εκδόσεων Κύμα .

Ο κος Σανιδάς γεννήθηκε σε ένα από τα ομορφότερα νησιά των Σποράδων , την υπέροχη Σκιάθο ! Γνωστό για την πλούσια λαογραφική παράδοση με το πέρας των αιώνων και ιστορική συνεισφορά με το ναυτικό της στην Ελληνική Επανάσταση του 1821! Ανάμεσα στα γραφικά ψαροχώρια ,  τις καταγάλανες παραλίες και τα μοναστήρια υπάρχει διατηρητέο έως και σήμερα το σπίτι του μεγάλου Έλληνα  λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη .

Πλέον από το 1981 ζει στην αξιοζήλευτη νύφη του Θερμαΐκού ,τη  Θεσσαλονίκη. Σπουδάσε Οικονομικές Επιστήμες και εργάζεται στο χώρο της Κοινωνικής Οικονομίας. Ασχολήθηκε με θέματα συλλογικού μάρκετινγκ και επιμελήθηκε μελέτη με θέμα την ανάπτυξη του τουρισμού στη Σκιάθο , η οποία παρουσιάστηκε στο ΑΠΘ και στο Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ, Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΚΙΑΘΟΥ, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (1988) .

Το λογοτεχνικό έργο
του συνθέτουν δοκίμια, νουβέλες, μυθιστορήματα και θεατρικά που έχουν ως σημείο αναφοράς την πολιτική.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του στο μπλόγκ μας δήλωσε πως : Ξεκίνησε να γράφει  από τότε που θυμάται τον εαυτό του ! Κίνητρα για την εισαγωγή στον κόσμο της συγγραφής  έπαιξαν ρόλο  η μοναξιά που βιώνει ένα μοναχοπαίδι και το γεγονός πως το πατρικό του απείχε λίγα βήματα απ' το σπίτι που γεννήθηκε ο Παπαδιαμάντης.( Λόγιοι της Σκιάθου: Αλέξανδρος Μωραϊτίδης  ,Γεώργιος Ρήγας , Επιφάνειος Δημητριάδης ,Διονύσιος Επιφανείου ) .

Στο στίβο της λογοτεχνίας εξέδωσε το 1990 μια ποιητική νουβέλα με το τίτλο «ΠΡΩΤΟΕΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ»  και ακολούθησαν τα: «Λοχία γιατί (δεν) εκινήθης;» (Αφοι Κυριακίδη 2012) και «Το παιδί της Βασίλισσας» (iwrite.GR 2012).

Πλέον ο αγαπημένος συγγραφέας Σανιδάς προσμετρά πάνω από 2Ο συγγραφικές δουλειές αν και αρκετές παραμένουν ανέκδοτες (μπορείτε να βρείτε τα έργα του εδώ http://www.kima-pub.gr/

Υποστηρίζει πως παρότι  είναι ιδιαίτερα λάτρης του μυθιστορήματος ...  Αγαπά όλα τα βιβλία σαν παιδιά του και δε ξεχωρίζει κανένα!

Υιοθετεί  σαν ηθικό δίδαγμα  των βιβλίων του: Να μην απεμπολούμε το παρελθόν μα να το έχουμε "ως ζωογόνο εγκόλπιο επιβίωσης"

Το 2013 δημιούργησε τις εκδόσεις «ΚΥΜΑ» και προχώρησε στην έκδοση των μυθιστορημάτων «Το Κάστρο της Ελευθερίας και ο Μπαρμπαρόσα» και «Ναυαγισμένοι Έρωτες», καθώς και του αφηγήματος «Αν Ξυπνούσε ο κυρ-Αλέξανδρος».

Ο συγγραφέας παραδίδει μαθήματα “Δημιουργικής Γραφής – Ανάγνωσης” ενώ χει βραβευθεί από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών για το θεατρικό του έργο “Ο Χρυσός μας Χωρίζει”.  Συμβουλή του στους νεότερους είναι :Η 'σύλληψη' μιας ιδέας και η αρχή  μπορεί να αποτελέσει το δυσκολότερο σημείο της συγγραφής .Παρατηρήστε τον κόσμο ,και συνεχίστε το διάβασμα !   Εθιστείτε στο γράψιμο  , σε σημείο να σας γίνει συνήθεια! Διορθώστε ξανά κι ξανά τα κείμενα σας μέχρι να αντικρίσετε το ποιοτικό αποτέλεσμα που περιμένετε! 

Περισσότερες πληροφορίες  για τα συστατικά  για τον τρόπο επιτυχημένης  ιστορίας θα βρείτε στο βιβλίο  'Εγχειρίδιο Δόκιμου Συγγραφέα'. (iWrite.gr) 

Από τις εκδόσεις Aνάτυπο κυκλοφόρησε το επίκαιρο πολιτικό μυθιστόρημα  "Στα χρόνια της παρακμής"


Λίστα Θεατρικών έργων !

Ανέκδοτα θεατρικά
 
1.ο χρυσός μας χωρίζει (βραβείο Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών)
2.Έλληνας Κροίσος (επικό θέατρο)
3.”Συμπεθέρες και δήμαρχοι

Μονόπρακτα
 
1. Σοκάκι δίχως όνομα
2. Πρωτοετής φοιτητής

Θεατρικά αναλόγια
 
1. Αν ξυπνούσε ο κυρ-Αλέξανδρος
2. Χριστούγεννα με τον Παπαδιαμάντη

Θέατρο για παιδιά
 
1. Σκασιαρχείο
2. Ναυαγοί Πειρατές
3. Ο Μπαρμπακοχύλας
4. Τα Χριστούγεννα ενός κυνηγού
5. Ο παλιός χρόνος


Βασιλική Μπούζα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname