Τρίτη, 27 Οκτωβρίου 2015

Βρίσκοντας το δρόμο μας μέσα στο δάσος των βιβλίων .

Πως νοιώθει κανείς μπροστά σε χιλιάδες εξώφυλλα βιβλίων, γυαλιστερά, με μεγάλα γράμματα, με ωραίες εικόνες, εντυπωσιακές φωτογραφίες;

Μπορεί κανείς να τα διαβάσει όλα; Έστω να τα ξεφυλλίσει; Eκεί αρχίζουν τα δύσκολα: πρέπει να διαλέξεις! Αλλά πώς;
Οι βιτρίνες μας προτείνουν τα πιο καινούργια, αυτά που τα αγοράζει ο περισσότερος κόσμος.

Οι γονείς κάνουν τις δικές τους επιλογές: να μαθαίνεις κάτι, να σε βοηθάνε στα μαθήματα του σχολείου, πάρε αυτό που είναι φθηνότερο, αυτό που είναι μικρότερο -πού θα τα τακτοποιήσουμε όλα αυτά; αυτό που το διαφημίζει η τηλεόραση, αυτό που είναι και τηλεοπτική σειρά!

Οι δάσκαλοι σου προτείνουν τις δικές του επιλογές.

Και είσαι κι εσύ! Εσένα γιατί σου αρέσει να διαβάζεις; (Αλήθεια, σου αρέσει να διαβάζεις;) Διαβάζεις πάντα για τους ίδιους λόγους;
Συνήθως διαβάζουμε για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά: γιατί μας ενδιαφέρει ένα θέμα να το ερευνήσουμε περισσότερο, γιατί μας αρέσει να μαγειρεύουμε και βρήκαμε ένα καινούριο βιβλίο συνταγών, γιατί θέλουμε να κάνουμε χαρούμενους τους γονείς μας, γιατί θέλουμε να πάμε κόντρα στους γονείς μας... Kαι είναι και κάποιες ώρες που θέλουμε να απομονωθούμε, να χωθούμε σ' ένα βιβλίο και να απολαύσουμε τη συμμετοχή μας στην πλοκή.

Πριν ακούσεις τι έχουν να σου προτείνουν οι άλλοι, σκέψου τι σε ενδιαφέρει αυτή την εποχή, τι είδους ιστορίες σου κεντρίζουν την περιέργεια. Το κλειδί είναι να μη βιαστείς να αποφασίσεις. Πριν αποφασίσεις πρέπει να ενημερωθείς, πρέπει να κάνεις μια βόλτα στις προθήκες, στα ράφια. Να δεις πολλά βιβλία. Σιγά σιγά θα το νοιώσεις πως δεν σ' ενδιαφέρουν όλα. Ζήτησε εκδοτικούς καταλόγους για να δεις τα βιβλία. Κράτα σημειώσεις για κάποιους τίτλους. Ξανακάνε μια βόλτα, ξεφύλλισε τις σελίδες, σβήσε κάποιους, κράτα κάποιους για μελλοντικές αναγνώσεις.
Στο τέλος θα έχεις φτιάξει το δικό σου μονοπάτι μέσα στο δάσος των βιβλίων. Ένα μονοπάτι που θα έχει κάτι από τις βιτρίνες, κάτι από τους γονείς σου, κάτι από το σχολείο και το περισσότερο από σένα. Ποτέ δεν είσαι τόσο μικρός για να μην μπορείς να κάνεις τη δικιά σου επιλογή, να βρείς το δικό σου δρόμο!

Σχεδιάσαμε για σένα ένα μικρό σημειωματάριο για να το τυπώσεις , να το φτιάξεις ακολουθώντας τις οδηγίες και να σημειώσεις σ' αυτό τα βιβλία που θα ήθελες να διαβάσεις!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname