Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Το top 5 του ιστορικού μυθιστορήματος

Η ιστορία γράφεται από τους νικητές, λέει ο σοφός λαός αλλά τα ιστορικά βιβλία από τους τολμηρούς, θα προσθέσουμε εμείς. Ιδού λοιπόν οι 5 τολμηροί συγγραφείς που έγραψαν τα καλύτερα βιβλία στην ιστορική λογοτεχνία.


 Στην πέμπτη θέση, σύμφωνα με τον Guardian, βρίσκεται το «Brooklyn» του Colm Tóibín.Ο τιμώμενος με τον βραβείο «Walter Scott» ορίζει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαδραματίστηκε τουλάχιστον 60 χρόνια πριν από τη δημοσίευση του βιβλίου. O Colm Tóibín, λοιπόν, δημοσιεύει το 2009, ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο χρονικά τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 50. Το «Brooklyn», όπως τιτλοφορείται το βιβλίο του, εξιστορεί με εντυπωσιακά ελεγχόμενη γραφή ένα πολύ σημαντικό ιστορικό φαινόμενο: αυτό της μετανάστευσης των Ιρλανδών στις ΗΠΑ. Η ηρωίδα Eilis Lacey αφήνει το σπίτι της στο Enniscorthy αναζητώντας μία νέα ζωή στο Brooklyn, όπου θα βιώσει τόσο την απελπιστική απομόνωση όσο και τον ήσυχο ενθουσιασμό. Ο συγγραφέας «περιορίζει» τον εαυτό του στην άποψη της ηρωίδας και επιτυγχάνει να κάνει τις εμπειρίες της να φαίνονται φρέσκες και ρεαλιστικές.


Ο «Γατόπαρδος» του Giuseppe Tomasi di Lampadusa, που βρίσκεται στη θέση νούμερο 4, διαδραματίζεται στη Σικελία του 1860. Το μοναδικό μυθιστόρημα του συγγραφέα, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά το θάνατο του το 1958, είναι ένα πλούσιο πορτρέτο μιας αριστοκρατικής τάξης σε παρακμή, και βασίζεται στη ζωή του προπάππου του. Ο Lampadusa, με το έργο του φέρνει μια νεωτεριστική ευαισθησία του 19ου αιώνα, καθώς εξιστορεί την πλούσια ζωή του πρίγκιπα Φαμπρίτσιο ή αλλιώς «Γατόπαρδος» όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου. Οι περιγραφές των σπιτιών και του τοπίου είναι μαγευτικές, όπως ακριβώς τις απεικόνισε και ο Visconti στην ταινία του 1963, με τον Burt Lancaster στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μία θέση πιο πάνω, στο νούμερο 3, βρίσκουμε τον...George Eliot (κατά κόσμο Mary Ann Evans) και το μυθιστόρημα «Romola». Η λογοτεχνική επιδρομή της μεγάλης βικτοριανής συγγραφέως στην ιστορική μυθιστοριογραφία είναι ένα σημαντικό έπος για την Αναγέννηση της Φλωρεντίας, το οποίο επικεντρώνεται στον χαρακτήρα του Tito Melema, ενός ιταλό-έλληνα λόγιου, που γίνεται ύπουλος πολιτικός, και στη γυναίκα του Romola. Χαρακτηριστικό στοιχείου του έργου είναι οι παραπομπές και αναφορές σε μορφές της εποχής όπως είναι ο δομινικανός καλόγερος Savaranola και ο Μακιαβέλι. Οι κριτικοί μιλώντας για το βιβλίο, έχουν τονίσει τις ομοιότητες ανάμεσα στη Φλωρεντία...του Eliot και την Βικτωριανή Αγγλία, ενώ αρκετά έντονα είναι και τα παράλληλα στοιχεία μεταξύ της Romola και της δημιουργού της: δύο γυναίκες με τρομερή μάθηση που κατέληξαν να έχουν αντισυμβατικές ζωές.


Μία θέση πριν την κορυφή, στο νούμερο 2, βρίσκουμε το «Wolf Hall» της Hilary Mantel. Η νικήτρια του βραβείου Booker το 2009, στην πρώτη της σειρά μυθιστορημάτων παρουσιάζει τη ζωή του Thomas Cromwell, όπως την έζησε δίπλα στη δυναστεία των Τυδώρ. Με αξιοσημείωτη αμεσότητα, η Mantel οικειοποιείται το ανήσυχο, λαμπρό και φιλόδοξο μυαλό του ήρωα της, και μεταφέρει στον αναγνώστη τα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την εποχή, και κυρίως κατά τη διάρκεια του διαζυγίου του Ερρίκου από την Αικατερίνη της Αραγονίας. Ο Cromwell, αναδεικνύεται ως μία ξεχωριστή δύναμη για την πρόοδο σε μια εποχή που, αναμφισβήτητα, ιδρύθηκε μία αναγνωρίσιμη σύγχρονη βρετανική ταυτότητα.


Την κορυφή στην κατάταξη της ιστορικής μυθιστοριογραφίας, κατέχει ο Leo Tolstoy, με το κλασικό «Πόλεμος και Ειρήνη». Η νουβέλα του 1869, η οποία συχνά περιγράφεται και ως η καλύτερη που έχει υπάρξει στο είδος της, και όχι άδικα, εξιστορεί τα αποτελέσματα των ναπολεόντειων πολέμων σε πέντε ρωσικές οικογένειες της αριστοκρατίας. Εξελίσσοντας την τεχνική του λογοτεχνικού ρεαλισμού, ο Tolstoy, μεταφέρει μοναδικά την αίσθηση ολόκληρης της κοινωνίας. Η αφήγηση κινείται ομαλά ανάμεσα στους χαρακτήρες και τις σκηνές, περιγράφοντας αριστοτεχνικά τις οδυνηρές λεπτομέρειες γύρω από το χάος του πολέμου. Εξάλλου, στόχος του Tolstoy, ήταν μέσα από τις τεχνικές της φαντασίας να αποσπάσει την «αλήθεια» της ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname