Παρασκευή, 3 Ιουλίου 2015

Συνέντευξη με τον συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη


Έχουμε την χαρά να φιλοξενούμε στο Blog της Bιβλιοφιλίας τον νέο συγγραφέα Μάριο Δημητριάδη ο οποίος κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο "Σκοτεινές Μέρες" από τις εκδόσεις Λογείον. Το βιβλίο του κινείται σε μονοπάτια τρόμου και μυστηρίου και  η πρώτη έκδοση πλησιάζει ήδη στην εξάντλησή της.

Καλησπέρα Μάριε. Πριν μπω σε λεπτομέρειες ήθελα να σε ρωτήσω, ποιος είναι ο Μάριος Δημητριάδης;


Καλησπέρα Χρήστο και σε ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνεις να με καλέσεις στο blog σου. Ποιος είναι ο Μάριος, λοιπόν. Μεγάλωσα στον Ασκό Θεσσαλονίκης, ένα πολύ όμορφο μέρος. Έζησα μερικά χρόνια στην Αθήνα και μέχρι σήμερα ζω στη Θεσσαλονίκη, με τη σύζυγό μου, όπου και εργάζομαι. Τα βιβλία είναι μια από τις μεγάλες μου αγάπες μαζί με τη μουσική και τις κιθάρες μου. Οι τρεις αυτές μεγάλες αγάπες «τρώνε» ένα μεγάλο μέρος του καθημερινού χρόνου μου.

Πως ξεκίνησε η συγγραφή; Ποιο ήταν το ερέθισμα;


 Η ιδέα γυρόφερνε για πολύ καιρό στο μυαλό μου, αλλά δίσταζα να την υλοποιήσω. Η αφορμή δόθηκε ένα απόγευμα του Ιανουαρίου, την ημέρα της επετείου με τη γυναίκα μου. Μπήκαμε σε ένα μεγάλο βιβλιοπωλείο της πόλης και μείναμε εκεί με τις ώρες χαζεύοντας. Όσο περνούσε η ώρα, έβλεπα όλες αυτές τις διαφορετικές ιστορίες και τότε σκέφτηκα ότι θα ήθελα πολύ να βρίσκονται και οι δικές μου ιστορίες σε κάποιο από εκείνα τα ράφια. Και κάπως έτσι ξεκίνησε. Την επόμενη μέρα κιόλας ξεκίνησα να γράφω και από τότε δεν έχω σταματήσει.Κρατάω στα χέρια μου το πρώτο σου βιβλίο σου με τίτλο, Σκοτεινές Μέρες. Μπορώ να πω ότι εντυπωσιάστηκα από το εξώφυλλο. Βγάζει κάτι πολύ σκοτεινό και αινιγματικό. Ήταν δική σου ιδέα;

Η ιδέα ήταν της γραφίστριας με την οποία συνεργάζεται ο εκδοτικός οίκος στον οποίο ανήκω. Κατά τη διάρκεια της γραφιστικής επιμέλειας, μου έστειλε κάποια δείγματα να διαλέξω για εξώφυλλο και μόλις είδα το συγκεκριμένο, ενθουσιάστηκα. Είναι όντως καταπληκτικό. Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι καλύτερο. Έκανε πολύ καλή δουλειά.

Θα μας πεις μερικά λόγια σχετικά με το βιβλίο σου;


Το βιβλίο θα το χαρακτήριζα ως μυστηρίου και φαντασίας με κάποια στοιχεία τρόμου. Τα βιβλία τρόμου είναι η αδυναμία μου, αλλά το συγκεκριμένο σενάριο που είχα στο μυαλό μου ταίριαζε περισσότερο σε ύφος μυστηρίου. Μιλάει για έναν άνθρωπο ο οποίος ζει μια απλή ζωή έχοντας όμως γίνει σκλάβος της ρουτίνας του. Η μοίρα του, ωστόσο, φροντίζει να τον βγάλει από την άνοια καθώς κατά έναν παράξενο τρόπο βρίσκεται να ισορροπεί ανάμεσα σε δύο κόσμους. Ο πραγματικός και ένας άλλος, φαινομενικά ίδιος, που κρύβει όμως πολλές εκπλήξεις. Στην ιστορία προστίθεται μια γυναίκα-μυστήριο που θα τον βοηθήσει και θα του δώσει κίνητρα για να συνεχίσει την αναζήτησή του. Ο «κακός» που έχει να αντιμετωπίσει ο ήρωας, είναι ένας δαίμονας και δύο απρόσωποι φρουροί που τον καταδιώκουν διαρκώς. Αυτά με λίγα λόγια. Τα υπόλοιπα στο βιβλίο.


Πόσο καιρό σου πήρε να το ολοκληρώσεις; Σε δυσκόλεψε η όλη διαδικασία της συγγραφής; 


Το βιβλίο ολοκληρώθηκε σε δυόμιση χρόνια περίπου. Λόγω της πρώτης μου επαφής με το αντικείμενο της γραφής, με δυσκόλεψε αρκετά καθώς έπρεπε να βρω τη φόρμα και τρόπο να γράφω και να αναπτύσσω την ιστορία. Όλα έχουν τον τρόπο τους αρκεί να τον βρεις. Τώρα πια είναι πολύ εύκολο για μένα. Τότε έπρεπε οι συνθήκες να είναι ιδανικές για να γράψω. Τώρα γράφω οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Είναι, πλέον, πολύ απλό.Είσαι στις εκδόσεις Λογείον, οι οποίες έχουν στην οικογένεια τους πολλά γνωστά ονόματα του λογοτεχνίας τρόμου εκ των οποίων και ο Jack Ketchum. Πως αισθάνεσαι που βρίσκεσαι ανάμεσά τους και ποιες οι εντυπώσεις σου από τον εκδοτικό οίκο;Είμαι πραγματικά πολύ περήφανος που το βιβλίο μου μοιράζεται το ίδιο σύμβολο του εκδοτικού οίκου με τα βιβλία ενός τόσο μεγάλου συγγραφέα. Ο Jack Ketchum είναι ένας μετρ του τρόμου, παγκόσμια αναγνωρισμένος και δάσκαλος για κάθε συγγραφέα τρόμου. Όσο για τον εκδοτικό οίκο, μόνο ευχάριστα πράγματα μπορώ να πω. Από την πρώτη κιόλας μέρα που εντάχθηκα στο δυναμικό του, είχα την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Ο υπεύθυνος του Λογείον, Ιωάννης Πλεξίδας είναι ένας απίστευτος και συνεννοήσιμος άνθρωπος. Είναι ανοιχτός σε οποιαδήποτε ιδέα με αποτέλεσμα να υπάρχει άριστη συνεργασία. Χαίρομαι πολύ που συνεργάστηκα εν τέλει μαζί του και εύχομαι η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.


Ποια η γνώμη σου για το βιβλίο στη χώρα μας; Υπάρχει κοινό που διαβάζει και ειδικότερα την συγκεκριμένη κατηγορία;


Δυστυχώς ο κόσμος στη χώρα μας δεν διαβάζει. Υπάρχει απίστευτη πληθώρα βιβλίων στα ράφια βιβλιοπωλείων τα οποία μένουν αδιάβαστα. Είναι κρίμα να διαβάζει μονάχα το 6% με 8% του πληθυσμού. Και φυσικό επακόλουθο είναι η ύπαρξη ακόμη μικρότερου κοινού στη λογοτεχνία τρόμου και μυστηρίου. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του μικρού ποσοστού προτιμά τα ερωτικά και αισθηματικά βιβλία με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολύ λίγα άτομα που διαβάζουν τα βιβλία μας. Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι μακράν καλύτερα. Πολύ μεγαλύτερο κοινό. Μήπως να μετακομίσουμε εκεί;


Δεν έχεις άδικο. Πες μου κάτι άλλο, για ποιο λόγο να επιλέξει κάποιος το βιβλίο σου;


Ο κάθε συγγραφέας προσπαθεί να πρωτοτυπήσει, ώστε να κάνει τη διαφορά. Αυτό είναι μέλημα όλων όσων γράφουν. Θέλω να πιστεύω πως έχω γράψει κάτι διαφορετικό και ελπίζω να κερδίσω την αγάπη του κοινού. Ο κόσμος είναι εκείνος που θα με κρίνει εν τέλει.


Πως αισθάνθηκες όταν τελείωσες το βιβλίο σου και πως όταν το είδες στα ράφια των βιβλιοπωλείων;


Ήταν δυο τελείως διαφορετικά συναισθήματα. Όταν τελείωσα το βιβλίο μπορώ να πω πως στεναχωρήθηκα γιατί ήξερα ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκδόσεις και θα ήταν πολύ κρίμα μια τέτοια προσπάθεια να έμενε στο συρτάρι. Όταν αργότερα ήρθε η στιγμή που το είδα στη βιτρίνα ενός βιβλιοπωλείου, ένιωσα απίστευτα. Το συναίσθημα είναι πραγματικά απερίγραπτο και μόνο οποίος το βιώσει μπορεί να καταλάβει σε τι αναφέρομαι. Εύχομαι όλοι όσοι ασχολούνται με τη συγγραφή να βιώσουν το συναίσθημα αυτό.


Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου συγγραφείς;


Ο αγαπημένος μου είναι ο Stephen King όπως και των περισσότερων που γράφουν σε αυτό το είδος. Λίγο πολύ όλοι με αυτόν μεγαλώσαμε και μυηθήκαμε στον τρόμο. Αγαπημένοι επίσης είναι ο Peter Straub, ο Joe Hill, ο Clive Burker και φυσικά ο Jack Ketchum. Και επίσης να μην ξεχάσω και τον μεγάλο πατέρα, τον Lovecraft.


 Γράφεις αυτό το καιρό; Τι να περιμένουν οι αναγνώστες σου από σένα στο άμεσο μέλλον;


Αυτό το διάστημα τελειώνω σχεδόν το δεύτερο βιβλίο μου. Θα είναι μια συλλογή ιστοριών τρόμου. Πάντα μου άρεσαν οι συλλογές διηγημάτων και ήρθε ο καιρός να κάνω και μία δική μου. Μικρά σφηνάκια τρόμου και αγωνίας.  Για περισσότερες λεπτομέρειες υπομονή μέχρι την έκδοση του.Ποια είναι τα όνειρα σου για το συγγραφικό σου μέλλον; Θα μπορούσε ένας Έλληνας συγγραφέας να ζήσει από την συγγραφή όπως στο εξωτερικό;Το μόνο που ελπίζω σε αυτή τη χώρα που ζούμε είναι να μπορώ απλώς να κάνω αυτό που μου αρέσει, να εκδίδω δηλαδή βιβλία που να αρέσουν στο κόσμο. Αυτό είναι που μένει. Η ηθική ικανοποίηση. Θεωρώ ότι είναι από δύσκολο έως και ακατόρθωτο να μπορεί κάποιος να ζήσει από τα βιβλία του. Στο εξωτερικό ναι, αλλά όχι εδώ.


Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας νέος συγγραφέας που δεν έχει εκδώσει ακόμη και τι θα συμβούλευες σε κάποιον που κάνει τα πρώτα του βήματα στη συγγραφή;


Είναι πολλές οι δυσκολίες για ένα νέο συγγραφέα αλλά δε χρειάζεται να αποθαρρύνεται. Όποιος το αγαπάει πραγματικά θα το καταφέρει στο τέλος. Ποτέ δε ξέρεις τι κρύβεις μέσα σου αν δεν αρχίσεις να γράφεις. Ίσως βγουν πράγματα που δεν φαντάζεσαι ποτέ ότι είχες. Δουλειά και πάλι δουλειά. Γράψιμο συνεχώς και στο τέλος ανταμείβεσαι. Αυτή είναι η συμβουλή μου. 


Γιατί θεωρείς ότι η λογοτεχνία τρόμου και φαντασίας χωλαίνει στη χώρα μας;


Δυστυχώς για άλλη μια φορά στην Ελλάδα κυριαρχεί ο συντηρητισμός και η κλειστομυαλιά. Τα βιβλία τρόμου θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο κάτι που δεν πρέπει να διαβάζουμε. Ότι ένα βιβλίο πρέπει απαραίτητα να μιλάει για αγάπες, έρωτες και κλπ. Το κοινό επικεντρώνεται κυρίως σε τέτοιου είδους βιβλία και η λογοτεχνία τρόμου μένει μονάχα για τους λίγους. Δε πειράζει όμως. Λίγοι και καλοί. 


Τρόμος και μυστήριο. Διαβάζεις ή μόνο γράφεις;


Διαβάζω αρκετά το τελευταίο διάστημα Έχω διαβάσει τα περισσότερα από αυτούς που ανέφερα πιο πάνω αλλά έχω τσεκάρει και κάποιους τίτλων Ελλήνων συγγραφέων που ανακάλυψα πρόσφατα και μου άρεσαν αρκετά όπως η Ευλαμπία Τσιρέλη, ο Κωνσταντίνος Κέλλης και ο Πέτρος Αργυρίου. Το γράψιμο θέλει και διάβασμα για να καρποφορήσει.


Τι θα ήθελες να πεις στους αναγνώστες σου;


Ευχαριστώ εκ καρδιάς όλους εκείνους που αφιέρωσαν τον χρόνο τους —και τα χρήματά τους— και έκαναν τον κόπο να διαβάσουν το βιβλίο, στηρίζοντας την πρώτη μου προσπάθεια. Τους υπόσχομαι ότι θα υπάρξει συνέχεια.


   Σε ευχαριστώ πολύ Μάριε. Εύχομαι καλές επιτυχίες και πωλήσεις.

   Σε ευχαριστώ κι εγώ Χρήστο για την ωραία συζήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname