Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Καταφύγιο στις βιβλιοθήκες του κόσμου !

 Η σπάνια ομορφιά των μεγάλων αναγνωστηρίων και του μοναδικού τοπίου των βιβλίων


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Λευκορωσίας ιδρύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1922. Στεγάζει την τρίτη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων στα ρωσικά μετά από την Κρατική Βιβλιοθήκη (Μόσχα) και την Εθνική Ρωσική Βιβλιοθήκη (Αγία Πετρούπολη). Το κτίριο έχει 22 ορόφους και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2006. Το κτίριο μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 2.000 αναγνώστες και διαθέτει αίθουσα συνεδρίων χωρητικότητας 500 θέσεων. Έχει 8.000.000 τόμους και ένα μέρος του υλικού της υπάρχει ψηφιακά. Περισσότεροι από 90.000 πολίτες της Λευκορωσίας είναι χρήστες της βιβλιοθήκης, οι οποίοι ζητούν ετησίως 3.500.000 έγγραφα. Το πεδίο εφαρμογής των βάσεων δεδομένων είναι αρκετά μεγάλο: ανθρωπιστικές σπουδές, κοινωνικές επιστήμες, ιστορία, τέχνη και πολιτισμός της Λευκορωσίας.

 Belarus National Library  

Η Vennesla είναι μια δημόσια βιβλιοθήκη που εξυπηρετεί τους κατοίκους του Δήμου Vennesla στο Vest-Agder, στη Νορβηγία. Το νέο κτίριο της βιβλιοθήκης έχει ολοκληρωθεί το 2011 έχει κερδίσει πολλά βραβεία αρχιτεκτονικής. Ο Δήμος Vennesla αποφάσισε το 2005 να μεταφέρει τη βιβλιοθήκη στο κέντρο της πόλης. Έχει πάρει και πολλές δυσμενείς κριτικές, στις οποίες αναφέρεται ως δυσλειτουργική. Παρόλες τις αντιρρήσεις είναι το πιο ζωντανό πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, την οποία με την ίδρυσή της αναβάθμισε. 

Vennesla Public Library
 Vennesla Public Library 

H Βιβλιοθήκη Liyuan βρίσκεται στα περίχωρα του Πεκίνου και στεγάζει μια μεγάλη συλλογή βιβλίων σε ένα κτίριο με ξύλινο σκελετό. Έχει κλιμακωτές πλατφόρμες και ράφια σε χαμηλό επίπεδο, ενώ προβλέπεται χώρος καθιστικού για τους αναγνώστες. Βρίσκεται στο χωριό Huairou, δυο ώρες μακριά από το Πεκίνο.
 Liyuan Bibliothèque 
 Liyuan Bibliothèque 

H Spijkenisse Netherlands Library βρίσκεται στα νότια του Ρότερνταμ και ολοκληρώθηκε το 2012. Έχει πέντε ορόφους που συνδέονται μεταξύ τους με μονοπάτια, εσωτερικές ταράτσες και ένα σύστημα από κλιμακοστάσια. Το κτίριο είναι από γυαλί και τα ράφια εσωτερικά έχουν το σχήμα μιας πυραμίδας. 
 Spijkenisse netherlands 

 Πέντε νέοι αρχιτέκτονες είναι οι υπεύθυνοι για την βιβλιοθήκη στο Casanare της Κολομβίας. Οι αρχιτέκτονες χρησιμοποίησαν υλικά από τα γύρω ποτάμια για να κάνουν οικονομία στην κατασκευή και να μειώσουν το κόστος της μεταφοράς των υλικών. Απλή αρχιτεκτονική και φιλικό περιβάλλον για τον χρήστη ήταν τα ζητούμενα. Ο στόχος είναι να γίνει η βιβλιοθήκη ένα πολιτιστικό κέντρο σε μια προσπάθεια να ανέβει το μορφωτικό επίπεδο των κατοίκων. 

Villanueva Public Library Colombia 
 Villanueva Public Library Colombia 

H βιβλιοθήκη της Στουτγάρδης, ένας μονολιθικός κύβος με γκρι χρώμα, τη νύχτα μεταμορφώνεται σε ένα ιώδες μεγάλο σήμα που επικρατεί στην πόλη. Αρχιτέκτονας, ο Ιάπωνας Eun Young Yi . Το μέρος επιλέχθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης προκειμένου με την κατασκευή της βιβλιοθήκης να γίνει και το επόμενο πολιτιστικό και εμπορικό κέντρο. Το ύψος της βιβλιοθήκης είναι 45 μέτρα και στην πρόσοψη υπάρχουν αρμονικά και συμμετρικά υαλότουβλα. 

Bibliothèque municipale de Stuttgart 
 Bibliothèque municipale de Stuttgart 

 H βιβλιοθήκη TU στο Ντελφτ, αυτές τις μέρες ανήγγειλε το XXL ωράριό της από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 τα ξημερώματα. Το κωνικό της σχήμα εξέχει από το γραδσίδι ενώ η υπόλοιπη βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της γης. Πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη και κέντρο εκδηλώσεων και ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη στο Ντελφτ. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επιστημονική και τεχνολογική βιβλιοθήκη της Ολλανδίας. 

TU Delft Library 
 TU Delft Library 

 H Δημόσια Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης, σχεδιασμένη από τον Σουηδό αρχιτέκτονα Gunnar Asplund, είναι μία από τις πιο αξιοσημείωτες αρχιτεκτονικές δομές της πόλης. Στη βιβλιοθήκη υπάρχουν 2.000.000 τόμοι και 2.400.000 κομμάτια οπτικοακουστικού υλικού, διεθνής βιβλιοθήκη και αίθουσες εκδηλώσεων. Η απόπειρα επέκτασης του κτιρίου το 2007 προσέκρουσε σε μεγάλες αντιδράσεις σχετικά με την επίπτωση που θα είχαν στο αρχικό κτίριο. 

Stockholm Public Library
 Sweden Stockholm Public Library 

Η βιβλιοθήκη Geisel στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας. Το κεντρικό κτίριο που βλέπετε Περιέχει υλικά που σχετίζονται με Τέχνες, Αρχιτεκτονική, Μηχανική, Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Θαλάσσιων Επιστημών, Φυσικές Επιστήμες και Κοινωνικές Επιστήμες. Το κτίριο Geisel ονομάστηκε προς τιμήν της Audrey και Theodor Seuss Geisel (περισσότερο γνωστού ως Dr. Seuss) για τις γενναιόδωρες συνεισφορές που έχουν κάνει στη βιβλιοθήκη και την αφοσίωσή τους στη βελτίωση της παιδείας. Πρόκειται για ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα κτίρια του Σαν Ντιέγκο και βρίσκεται στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης της πόλης. Η βιβλιοθήκη άνοιξε για πρώτη φορά το 1970. 

Geisel Library, University of California, San Diego

Geisel Library University of California, San Diego 

 Πηγή: www.lifo.gr
AΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούμε αφήστε το σχολιό σας :

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΠΕΘΑΜΕΝΟΙ

Προσωπική άποψη/επιμέλεια: Δελλή Χαρά Υποκινούμενη από ένστικτο και μόνο, υπέκυψα πάλι στην “πρωτοδοκιμαζόμενη” πένα ενός νεαρο...

Disqus Shortname